Puheenaihe

Kauppias ulkoisti työntekijänsä vuokrafirmalle, irtisanoi sitten sopimuksen – Oikeus määräsi 52 000 euron korvaukset

Kuvituskuva.

Arkisto/ Ari Peltonen

K-Supermarket Kellokosken kauppias Jukka Nuutinen on tuomittu Vantaan käräjäoikeudessa maksamaan korvauksia kolmelle entiselle työntekijälleen työsopimusten perusteettomasta päättämisestä.

Kauppias tuomittiin maksamaan kahdelle irtisanomisajan palkkoja sekä kaikille kolmelle korvauksia kolmesta viiteen kuukauden palkkaa vastaavat määrät.

Oikeudenkäyntikuluineen korvaussumma on yhteensä noin 52 000 euroa.

Irtisanottujen vaatimukset korvauksista olivat suurimmillaan 18 kuukauden palkan suuruisia, mutta oikeus kohtuullisti korvauksia muun muassa sillä perusteella, että irtisanotut olivat työllistyneet välittömästi muualle.

Kauppias ulkoisti kaupan kassatunnit vuokratyöyritykselle vuonna 2015. Työntekijöille kerrottiin, että kaikki jatkuisi ennallaan.

Ulkoistamista ennen kaupassa toteutettiin työkierto: kaksi omaa osastoaan hoitanutta työntekijää siirrettiin muodollisesti kassaosastolle. Kolmas työntekijä oli tehnyt tätä työtä jo aiemmin.

Työntekijät suostuivat siirtymään Extraajat Oy:n palvelukseen, koska kieltäytyminen olisi tulkittu irtisanoutumiseksi kauppiaan palveluksesta eivätkä he halunneet menettää työpaikkaansa.

Tiedotustilaisuudessa heille jäi se käsitys, että siirtymiselle Extraajat Oy:n palvelukseen ei ollut vaihtoehtoja.

Kauppias oli sopinut ulkoistamisen vuokratyöyrityksen kanssa alun perin puoleksi vuodeksi. Viiden kuukauden kuluttua kauppias irtisanoi sopimuksen ja työntekijät irtisanottiin.

Työntekijät ottivat yhteyttä kauppiaaseen päästäkseen tälle töihin ja yksi heistä pääsikin, mutta hänkin irtisanoutui myöhemmin.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että työnantaja ei voi siirtää työntekijää toisen työnantajan palvelukseen ilman työntekijän lupaa eikä kyseisissä tapauksessa ollut kyse liikkeenluovutuksesta.

Oikeus kallistui kantajien puolelle todeten, että työsuhteet olivat päättyneet siinä vaiheessa, kun työntekijät oli ulkoistettu.

Oikeusprosessin aikana kauppias vetosi taloudellisiin ja tuotannollisiin perusteisiin, mutta oikeus ei katsonut tästä olevan näyttöä.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia. Kauppias kertoo olevansa yllättynyt käräjäoikeuden ratkaisusta ja aikoo valittaa päätöksistä hovioikeuteen.

– Kyseessä on ollut henkilöstövuokrausyrityksen kanssa tehtävä jatkuva yhteistyö nimellä kassatoimintojen ulkoistaminen. Syyt ovat tietysti taloudelliset, mutta tärkeimpänä on ollut kassatoimintojen sujuvuuden parantaminen, eli että on oikea määrä työntekijöitä oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa, toteaa Jukka Nuutinen.

Hän lisää, että kassatoiminnot ovat monessa muussakin paikassa se pahin pullonkaula.

– Tuon kokoluokan järjestelyä ei tehdä henkilöstä eroon pääsemisen vuoksi, hän jatkaa.

Ulkoistaminen alkoi 2015

K-Supermarket Kellokosken kassatoiminnot ulkoistettiin Henkilöstöratkaisu Extraajat Oy:lle 22.7.2015.

Ulkoistaminen astui voimaan 1.10.2015.

Kaupan kolme työntekijää aloittivat Extraajat Oy:n palveluksessa 1.10.2015 työsopimuksen mukaan vanhoina työntekijöinä.

Kauppias irtisanoi sopimuksen vuokratyöyrityksen kanssa päättymään 18.5.2016.

Extraajat Oy aloitti yhteistoimintaneuvottelut työntekijöiden kanssa.

Työntekijät pyysivät päästä takaisin kaupan palvelukseen. Kahdelle kauppias ilmoitti, ettei ota heitä töihin. Yksi irtisanoutui myöhemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näinkö siinä kävisi, jos nollasopimukset kielletään? Vuokrafirma odottaa bisneksen kasvua16.4.2016 09.20
Espoo jatkaa toimintojensa ulkoistamista – autonkorjaajat yksityiselle22.8.2017 21.00
Ammattiliitto jyrähti Postille: "Töiden ulkoistaminen Filippiineille on moraalitonta"9.5.2017 14.33
Valtaosa ulkoistaisi päivähoidon ja teiden ylläpidon – kolme kovaa K:ta halutaan pitää kunnallisina7.3.2017 10.58

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu