Puheenaihe

Pelkäätkö saavasi punkin lemmikistä? – asiantuntija kertoo, onko kammoon aihetta

PUNKIT Puutiaisen siirtyminen lemmikistä ihmiseen on epätodennäköistä, vakuuttaa THL:n punkkiasiantuntija.

Puutiaisten aiheuttamia sairauksia THL:ssä tutkiva johtava asiantuntija Jussi Sane muistuttaa, että ihmisen sairastuminen esimerkiksi borrelioosiin on punkinpureman jälkeen hyvin epätodennäköistä. Suun kautta otettava lääkitys pitää huolen siitä, että nelivuotiasta afgaaninvinttikoiraa Riinaa eivät puutiaiset kiusaa.

Johanna Erjonsalo

Punkkien eli puutiaisten levittämät TBE ja borrelioosi ovat sairauksia, jotka voivat saada alkunsa vaikka kesän marjaretkeltä tai lepohetkestä pihanurmikolla.

Punkkien välittämä TBE-aivotulehdus on pahimmillaan vakava sairaus, johon ei ole parantavaa hoitoa. Borrelioosi puolestaan on TBE:tä yleisempi tauti, jota vastaan ei voi rokottautua. Sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

Ärhäkän verenimijän toimet Suomen kesässä herättävät pelkoa ja jopa suoranaista punkkihysteriaa.

– Nyt pitää muistaa se, että puutiaisia on aina esiintynyt Suomen luonnossa, joten tämä ei ole mikään uusi asia, korostaa johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– On myös syytä suhteuttaa riskit sairastua borrelioosiin, eikä niitä riskejä saa yliarvioida.

Tartuntariskejä ei saa yliarvioida.”

Puutiaiset purevat suomalaisia vuosittain erään arvion mukaan puolisen miljoonaa kertaa. Arviolta vain viidennes puutiaisista kantaa borrelioosia.

– Ja tästäkin määrästä vain osa onnistuu tartuttamaan taudin ihmiseen. Toki jos punkit purevat yhtä ihmistä kymmeniä kertoja, sairastumisriski kasvaa, Sane muistuttaa.

Puutiaisten levinneisyyden toteaminen esimerkiksi kotipihasta ei ole helppoa, mutta niiden kerääminen suoritetaan vetämällä 60 x 100 sentin kokoista kangaslakanaa sadan neliön suuruisella pihamaalla.

Jos lakanaan tarttuu kymmenkunta punkkia, pihalla on vain vähän punkkeja. Sadan punkin löytyminen taas osoittaa, että niitä on pihamaalla runsaasti.

Punkkeja pelkäävät kammoksuvat ajatusta perheen lemmikkien kantamista loisista, jotka leviäisivät sisätiloissa ihmisiin.

– Koirat, kissat ja siilit ovat punkkien uhreja, mutta puutiaisten siirtyminen niistä ihmisiin on taas aika epätodennäköistä. Ja jos punkki on ehtinyt pureutua esimerkiksi koiraan, ei se enää lähde mihinkään vaeltamaan, Sane lohduttaa.

Nähtäväksi jää, koittaako pian aika, jolloin ihmisten sairastuminen borrelioosiin voitaisiin estää lääkkeiden avulla. Lemmikeille tabletteja on annettu jo pitkään.

– Yhdysvalloissa on jo ollut käytössä rokote borrelioosia vastaan, mutta se on vedetty pois markkinoilta osin sivuvaikutustensa ja osin heikon kysynnän takia, Sane kertoo.

– Positiivista on se, että jatkossakin taudin diagnostiikka kehittyy, joten aiempaa herkempiä ja tarkempia testejä saadaan markkinoille. Mutta punkkeja ei kuitenkaan voida poistaa luonnosta, joten niiden kanssa on vain opittava elämään.

Näin sujuu punkkitarkastus

Tutki huolellisesti koko vartalo, etenkin taivekohdat, korvantaukset sekä hiukset ja päänahka.

Lapsilla punkki pureutuu usein ylävartaloon.

Ihoon kiinnittynyt punkki poistetaan kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä.

Tartu punkkiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin.

Tarkkaile puremajälkeä.

Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä tai jos esiintyy kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

Lisää aiheesta

Katso kuvat: Espoolaisessa autotallissa syntyi punkkipyydys – "Puolentoista tunnin aikana 116 punkkia"7.6.2018 06.45
Punkkien määrä rajussa kasvussa – HS: Professori haluaa "koiratrafiikin" kuriin4.6.2018 09.10
Harkitsetko punkkirokotusta itsellesi ja perheellesi? Lue ensin asiantuntijoiden neuvot 15.4.2018 19.40
Tunnistatko punkin levittämän TBE:n? – Punkin irrottaminen ei välttämättä riitä9.7.2015 09.40

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu