Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Onko tässä Suomen Twin peaks? Lulu teki kirjan pikkukylän persoonallisista asukkaista

Lulu Halmeen kirjasta "Fiskars People" on otettu 500 kappaleen painos.

Kai Jauhiainen

– Onko Fiskars Suomen Twin Peaks?

Näin kyselee fiskarsilainen graafinen suunnittelija Lulu Halme uuden "Fiskars People"-kirjansa takakannessa ja lukija voi itse miettiä vastausta kirjaa tutkiessaan. Lulu Halme on nostanut tekstiä ja valokuvia yhteen kutovassa, visuaalisesti vinkeässä kirjassa valokeilaan kolmisenkymmentä fiskarsilaista persoonaa. Kohteet ovat pitkälti saaneet itse päättää missä ja miten heidät kuvataan, mutta viimeisin silaus on Halmeen. Syväsukellus kertoo samalla miten fiskarsilaiset kokevat itsensä ja miten Halme heidät.

Lulu Halme on asunut Fiskarsissa seitsemän vuotta.

– Tänne koukuttivat luonto ja etenkin nämä ihmiset. Tuntui siltä, että aina kun lähti kävelylle Fiskarsiin, vastaan tuli joku persoonallisuus.

Idea kirjasta oli muhinut mielessä pitkään, mutta Sophie von Julinin säätiön ja Freelancergraafikoiden apurahat mahdollistivat hankkeen. Kuvaukset kestivät helmikuusta vappuaattoon, joten kesäkuvia ei mukana ole. Kaikki kuvat on otettu Fiskarsissa.

Kirjasta on otettu 500 kappaleen painos ja kätevimmin sitä saa ostettua Fiskarsista Onoma Shopista. Kirjaa saa tilattua myös Lulu Halmeelta sähköpostitse osoitteesta [email protected].

Fiskars People on persoonallinen, tasokas kirja taittoa ja paperin laatua myöten. Itse valokuvissa fiskarsilaisten persoona pääsee todella esiin. Kirjaa on helppo selata nopeasti läpi ja heittää kirjahyllyyn, mutta fiilistelijälle se aukeaa syvemmältä. Samalla Fiskars People on hieno kunnianosoitus Fiskarsiin kehittyneelle ruukkiyhteisölle.

Timo tervehtii aina "moooiii"

Kirjan hahmoja kutsutaan sivuilla pelkillä etunimillä tai perheen nimillä - nyt ei tarkoilla nimillä ole merkitystä, vaan olemus merkitsee eniten.

– Esimerkiksi Timo ensin esteli ja sanoi, että "enhän minä ole tehnyt mitään". Kuitenkin hän on se mies joka aina tulee Fiskarsissa vastaan ja huutaa, että "moooiii".

Persoonallisuuksia Fiskarsissa riittää, mutta Lulu Halme antaa kuvien ja lyhyiden sloganeiden puhua sanahelinän sijasta.

– Varmaan parisenkymmentä ihmistä jäi kirjasta pois kun sivumäärää ei voinut kasvattaa.

Uuttakin on jo mielessä - ja sekin on mahdollista, että Halme jatkaa samaa ideaa.

Kirjan julkkareita vietettiin kesäkuussa Onoma Shopissa ja kauppa oli täynnä. Se ei ole ihme.

– Fiskarsissa kaikki tuntevat toisensa.

Suositellaan - muillekin kuin fiskarsilaisille!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tutkijat kiinnostuivat: Pikkukylässä elää 300 yli 100-vuotiasta – onko selitys tuttu maustekasvi?26.12.2017 19.15

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu