Paikalliset

TV-uutisten pomolle journalismi on intohimo

Merja Ylä-Anttila tuli MTV3-kanavalle ensimmäistä kertaa kesätöihin vuonna 1982. Tuolloin kanavan oma uutislähetys oli vajaan vuoden ikäinen. Torstaina uutiset juhli 30-vuotista taivaltaan.

Hannu Puukko

– Koko tämä ala vaatii tiettyä intohimoa sitä kohtaan mitä tekee. Nykyisessä työssä minulla ei ole koskaan tylsää hetkeä, Merja Ylä-Anttila sanoo.

MTV3-tv-kanavan uutis- ja ajankohtaisohjelmien vastaavana päätoimittajana hän vastaa noin 180 henkilön tekemisistä ja resursseista. Uutistoimittajataustainen pomo osallistuu myös edelleen päivittäisiin uutispalavereihin ja vetää kanavan journalistista johtoryhmää, jota hän pitää ”koko tehtävän suolana”.

Maikkarin uutisten kehitystä Ylä-Anttila on saanut seurata paalupaikalta: hän tuli taloon ensimmäistä kertaa kesällä 1982, jolloin kanavan oma uutislähetys oli vajaan vuoden ikäinen.

– Olen nähnyt koko kuvion siitä lähtien, kun on lähdetty haastamaan Ylen monopolia tällä alalla. Matkan varrella on tullut erilaisia teknisiä harppauksia, kuten netin mukaan tulo, joka on muuttanut työn rytmiä valtavasti.

 

Ajatus ankkurin pestistä ei tunnu luontevalta.”

 

MTV3:lla on nykyisin entistä suurempi rooli myös erilaisten tapahtumien järjestäjänä. Näihin kuuluu esimerkiksi vaaliohjelmat sekä SuomiAreena ja MetropoliAreena, jonka perustajatahoihin myös Suomen Lehtiyhtymä kuuluu.

Ylä-Anttilan mukaan yleisötapahtumille löytyy uutistyön vinkkelistä selkeä funktio.

– On selvää, että emme voi olla vain muiden yhteiskunnan toimijoiden luoman agendan varassa ja mennä niihin infotilaisuuksiin mitä sattuu milloinkin tarjolla olemaan. Tällä tavoin voimme itse luoda keskustelua ja ottaa kiinni heikoista signaaleista.

– Media on foorumi, areena vuoropuhelulle. Sitä voidaan tehdä sosiaalisessa mediassa, mutta yhtä hyvin myös tässä ja nyt, kuten nämä Metropopoli- ja SuomiAreenat ovat osoittaneet.

Mutta entä jos keskustelu jää laimeaksi ja uutisaiheita ei synny? Pitääkö juttua silti vääntää väkisin, koska tapahtumaan on satsattu?

– Kyllä meitä aluksi vähän hulluina pidettiin. Kyseltiin että miksi SuomiAreena perustetaan keskelle heinäkuuta, eihän se kiinnosta ketään. Nyt tie on kuitenkin hyvin aurattu ja siellä on muutkin mediat juttuja tekemässä, uutisista on jo runsauden pula. Sitä paitsi kaikesta voi tehdä jutun, kyse on vain oivaltamisesta ja näkökulmasta.

TV-ruudussa Ylä-Anttilaa näkee nykyisin enää lähinnä suorien vaalilähetysten yhteydessä. Hän pitää tätä täysin riittävänä.

– Päätoimittajan rooli sähköisessä mediassa on aina vähän hankala näkyvyyden kannalta. Olen ajatellut, että tässä on väylä, jossa voin kohtuullisessa määrin olla mukana, ja sitä kautta pysyy tatsi suoriin lähetykseen ja tekemiseen.

Esimerkiksi uutisankkurin tehtävästä hän ei myönnä koskaan edes haaveilleensa.

– Se ei ole mun heiniä. Pitää osata valita parhaat tekijät oikeisiin paikkoihin. Ajatus ei tunnu luontevalta, enkä ole siitä koskaan edes haaveillut. Olen viihtynyt paremmin tuolla uutiskentillä.

Millaisia yleisötapahtumia median pitäisi järjestää? Ota kantaa!

Kesäpestistä pomon pallille

Merja Ylä-Anttila on työskennellyt nykyisessä tehtävässään MTV3-kanavan uutis- ja ajankohtaisohjelmien vastaavana päätoimittajana vuodesta 2001.

Ennen päätoimittajuutta hän työskenteli muun muassa kotimaan toimittajana sekä pitkäaikaisena politiikan toimittaja ja toimituspäällikkönä.

Ylä-Anttilan juuret MTV3:lla ulottuvat vuoteen 1982, jolloin hän tuli kanavalle töihin kesätoimittajaksi. Maikkarin uutiset oli tuolloin vajaan vuoden ikäinen formaatti.

Vuodesta 1984 Ylä-Anttila on ollut talossa vakinaisena työntekijänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu