Puheenaihe

Tämän seksitaudin saaneiden määrä jatkaa kasvuaan – "Potilaalta on kysyttävä seksitavoista"

Klamydiatartuntoja on todettu HUS:in alueella yli sata kappaletta enemmän alkuvuodesta verrattuna 2017 tammi-kesäkuuhun. Kanta-Hämeen alueella tapaukset ovat hiukan vähentyneet.

Riihimäen kaupungin, Lopen ja Hausjärvien kuntien alueella asuville alle 20-vuotiaille on tarjottu vuodesta 2017 ilmaista ehkäisyä. Kanta-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Janne Mikkola, kannattaa maksutonta raskauden ehkäisyä ja seksitautien torjunnan neuvontaa nuorille.

Johanna Erjonsalo

Klamydiatartuntojen määrä jatkaa kasvuaan HUS:in sairaanhoitoalueella. Viime vuonna tammi-heinäkuussa tartuntoja rekisteröitiin yhteensä 2 750.

Vastaavana ajankohtana tänä vuonna tapauksia on jo tullut tietoon 2 872 kappaletta.

Klamydiatartuntoja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä kirjattiin alkuvuonna noin 40 kappaletta vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Luvut käyvät ilmi Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautien tilastoista.

Tartuntataudit Suomessa 2017-raportti kertoo, että vuonna 2017 klamydian ilmaantuvuus oli korkein 20‒24-vuotiaiden ikäryhmässä. Pidemmällä aikavälillä tarkastellessa 15–19-vuotiaiden ikäryhmässä tartuntoja oli lähes neljännes vähemmän, kun verrattiin vuosia 2017 ja 2008.

Vanhemmissa ikäryhmissä tartunnat ovat lisääntyneet.

Tippuri- ja kuppatapausten määrä on vähentynyt muutamalla tapauksella sekä Kanta-Hämeessä että HUS:in sairaanhoitoalueella.

Vuonna 2016 kuppaa todettiin ennätyksellinen määrä Suomessa.

– Määrään vaikutti silloinen poikkeuksellisen suuri maahanmuuttajien määrä, joilta kuppaa seulottiin. Näistä useimmat olivat oireettomia, vanhoja tartuntoja, joista osa oli hoidettu jo aiemmin, kertoo Kanta-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkärin Janne Mikkola.

Tänävuonna kuppaa on todettu tammi-heinäkuussa HUS:in sairaanhoitoalueella 66 tapausta ja Kanta-Hämeessä nolla.

Seksitautien testaukseen tulisi päästä mahdollisimman helposti, mutta Mikkola toteaa, että kehitettävää varmasti on edelleen. Väestöliiton mukaan seksitavat ovat monipuolistuneet.

– Terveydenhuoltohenkilökunnalle opetetaan nykyisin, että tutkimuksia ohjelmoitaessa potilaalta on kysyttävä seksitavoista, sillä tavallisesti virtsanäytteestä tehtävä tutkimus ei löydä esimerkiksi suu- tai anaaliseksiin liittyviä tartuntoja, kertoo Mikkola.

Seksitauteja voi myös testata etänä muutamassa kaupungissa

Vuonna 2015 terveyskeskuksissa ainakin Vantaalla ja Tampereella sekä opiskelijaterveydenhuollosta vastaavalla YTHS:llä otettiin käyttöön seksitautien etätestaus.

Etätestauksella voi testata klamydia- ja tippuritartuntoja.

Näytteenottovälineet tilataan kotiin ja näytte lähetetään postitse.

Tulokset ja jatko-ohjeet saa terveydenhuollosta.

Kanta-Hämeen infektioylilääkäri Mikkola ennustaa, että palvelu on todennäköisesti laajenemassa.

Etätesti on maksuton, kuten myös seksitautien lääkehoito julkisella sektorilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Peli- ja seksiriippuvaisia, alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttäjiä... Tällaista on Suomen ainoassa riippuvuuksiin erikoistuneessa sairaalassa24.7.2018 21.25
Piilossa pysyttelevä seksitauti leviää rajusti – "Yli 50-vuotiaiden ikäluokissa kondomin käyttö on vähäistä"11.7.2018 21.25

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu