Puheenaihe

Oletko jo kokeillut olutta ruuanlaitossa? – katso herkulliset reseptit tästä

RUOKA Olutta voi laittaa vaikka leipätaikinoihin, grillausmarinadiin ja -kastikkeisiin, hedelmäsalaatin liemeksi tai salaatinkastikkeen sekaan.

Anikó Lehtinen

Kesällä olut tutkitusti maistuu suomalaisille. Kesällä myydyt oluet ovat usein väriltään vaaleampia sekä maultaan raikkaampia ja niitä kannattaa usein nauttia viileämpänä.

Hyviä kesäoluttyylejä ovat erilaiset vaalea lagerit ja pilsit, golden- ja amber alet sekä hedelmäiset pale ale- ja american pale ale- oluet. Myös suositut IPA-oluet (India pale ale) sopivat kesäiseen nautiskeluun, kun valitsee vähän kevyempiä niin kutsuttuja sessio-tyylisiä IPA-oluita.

Kesän klassikkoja ovat vehnäoluet sekä erilaiset hapanoluet, kuten marjoilla ja hedelmillä maustetut sour alet ja berliner weisset. Nämä nyt trendikkäät hapanoluet ovat usein alkoholiprosentiltaan miedompia, maultaan mukavan hedelmäisiä ja niitä voi tarjota vaikka samppanjalasista alkumaljana.

Kesäoluita voi hyvin käyttää myös ruoanlaittoon. Tärkeintä on muistaa käyttää oluita, jotka eivät ole voimakkaasti humaloituja eli eivät maistu niin katkeralta, koska voimakkaasti humaloitujen oluiden katkero voi jyrätä ruoan muut maut.

Käytä olutta kesällä monipuolisesti leipätaikinoihin, grillausmarinadiin ja -kastikkeisiin, hedelmäsalaatin liemeksi tai salaatinkastikkeen sekaan. Vain oma kokeiluhalu on rajana! Tiesitkö muuten, että voit korvata kirpeällä belgialaistyylisellä vehnäoluella valkoviinin missä tahansa reseptissä?

Kirsikkaolutkaramellilla silattu halloumi-melonisalaatti

400–500 g halloumia tai grllijuustoa siivuina

½ hunajameloni siivutettuna

öljyä grillaukseen

tuoretta timjamia

mustapippuria

1 dl suolamanteleita

 

Kirsikkaolutkaramelli:

1,5 dl kirsikkaolutta

2 dl sokeria

 

Keitä olutta ja sokeria sakeaksi siirapiksi noin 10–15 minuutin ajan ja anna jäähtyä. Varo, seos kiehahtaa ja kuohuu yli helposti.

Sivele meloni- ja halloumiviipaleet miedon makuisella öljyllä ja grillaa parilalla tai paista pannulla.

Kokoa salaatti laittamalla kuumien meloniviipaleiden ja halloumin päälle kirsikkaolutkaramellia, tuoretta timjamia, mustapippuria ja suolamanteleita.

Tarjoa salaatin kanssa kirsikkaolutta, jota löydät päivittäistavarakaupasta usein nimellä kriek.

Vinkki Voit käyttää hedelminä myös persikoita tai päärynää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kesäisissä retkieväissä tärkeää on säilyvyys – nämä eväät maistuvat lapsillekin21.7.2018 07.35
Koska Suomeen saadaan olut- ja makkarajäätelö? – Nyt puhuu helsinkiläinen jäätelömestari30.5.2018 07.23
Oluen rakastaja, maistuisiko poronjäkälä? – tässä olutfestareiden 8 erikoisinta makuyhdistelmää11.4.2018 21.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu