Puheenaihe

Tätä ei moni suomalainen ole vielä hoksannut: Pienpanimosta ostettu olut voi tuoda jopa 33 prosentin säästön

JUOMAT Pienpanimoiden ulosmyynti on käynnistynyt vaihtelevasti.

Fat Lizard -pienpanimo valmistaa olutta Espoon Otaniemessä.

Fat Lizard

Panimon oma kauppa on monesti halvin tapa ostaa käsityöläisoluita. Senaatintorin vieressä sijaitsevan Bryggeri-panimon myymälässä oluet maksavat kolmanneksen ravintolahinnasta. Eroa syntyy reilusti myös Alkon hintoihin.

– Vahvemmissa oluissa 0,33-pullon hintaero Alkoon on noin 1,5-2 euroa, Rakuuna Olut Oy:n toimitusjohtaja Olli Majanen sanoo

Espoon Otaniemessä olutta valmistavan Fat Lizard -panimon myymälässä säästöä saattaa tulla jopa viisi euroa Alkon hintoihin verrattuna.

– 0,75 litran pullo maksaa Alkossa 15 euroa ja suoraan panimolta ostettuna 10 euroa, kertoo myynnistä ja markkinoinnista vastaava Eero Kukko.

Hintaero selittyy logistiikalla.

– Olut pannaan 20 metrin päässä. Kulut ovat pienet, koska olutta ei tarvitse kuljettaa, Olli Majanen kertoo.

Pienpanimo-oluiden ulosmyyntiä vapautettiin viime keväänä alkoholilain uudistuksen yhteydessä. Osalla panimoista on mahdollisuus myydä jopa 12 prosenttisia oluita suoraan panimolta. Ravintolat voivat hakea ulosmyyntilupaa 5,5 prosenttiin asti.

Ulosmyynti on käynnistynyt pääkaupunkiseudulla vaihtelevalla menestyksellä. Bryggerin myymälässä käy päivittäin 10–20 asiakasta. Tarjolla on tusinan verran oluita. Mukaan voi ostaa vaikkapa kokonaisen tynnyrin olutta.

– Taloudellisesti kyse on pienistä luvuista, Majanen sanoo.

Iso osa Bryggerin asiakkaista on turisteja, jotka ostavat pulloja tuliaisiksi. Lisäksi olutharrastajat käyvät etsimässä erikoisuuksia, joita ei muualta saa.

Fat Lizard -panimon myymälä on auki vain perjantaisin. Asiakkaita voi päivän aikana olla yli 100. Tännekin saavutaan erikoisuuksien perässä.

– Myymme muun valikoiman lisäksi prototyyppejä ja erikoiseriä, joista on haettu palautetta asiakkailta, Eero Kukko sanoo.

Yksi uusimpia suomalaispanimoita on Espoossa toimiva Lumi Brewing. Se myy oluitaan samaan yritykseen kuuluvan kalliolaisravintolan Kolmos3n tiskiltä.

– Emme ole suunnitelleet omaa myymälää. Ravintolasta ihmiset ovat ostaneet olutta mukaan vain vähän. Suomalaiset eivät ole ehkä ihan tottuneet asiaan, kertoo toimitusjohtaja Ryan Lumb.

Espoolainen Olarin Panimo on kiinnostunut oman myymälän avaamisesta.

– Meillä on ulosmyyntilupa ja rakennamme myymälää tällä hetkellä. Se avautuu heti, kun saamme pullotuskoneen, sanoo myynti- ja markkinointivastaava Hanna Montonen.

Vantaalla ja Helsingissä oluita valmistavalla Suomenlinnan panimolla ei ole vielä omaa myymälää. Tällä hetkellä oluita voi ostaa Ravintola Suomenlinnan Panimosta.

– Nyt kun lomakausi on kuumimmillaan, kylmiä oluita ostetaan lähinnä piknikille tai kotimatkalle lautalle, ravintolapäällikkö Heidi Jakka kertoo.

Ravintolasta kerrotaan, että ulosmyyntihinnat ovat samat kuin ravintolassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Alkoholilaki muuttuu taas: Verkkomyyntiin tulossa tiukennuksia – ”Turvataan verokertymä Suomeen”25.4.2018 14.57
Uusi alkoholilaki aiheutti yllätyksen panimolle – "Ylimääräisiä vuoroja painetaan ja kaikki ovat töissä"31.12.2017 12.10
Olutostoksilla käynyt mies hämmästelee holhous-Suomea Hesarissa – "Sain yli 50 prosenttia enemmän alkoholia"23.5.2018 08.11
Otaniemen olutfestivaaleilla yli 20 erikois- ja pienpanimoa30.8.2017 20.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu