Kulttuuri

Lukuklaani kannustaa lapsia lukemaan – kouluille lahjoitetaan yli 100 000 kirjaa

Kirjailija Timo Parvelan teos on mukana Lukuklaani-kirjapaketissa.

Arkisto/Anneli Tuominen-Halomo

Suomen Kulttuurirahaston ja Kopioston yhteinen Lukuklaani-hanke kannustaa kouluja perustamaan lukupiirejä. Jokainen Suomen ala- ja yhtenäiskoulu saa elokuussa lukupiireille sopivan kirjapaketin. Lukupiirissä kirjoja luetaan ja niistä keskustellaan yhdessä.

– Lukupiiri on oiva tapa houkutella vähän vastahakoisemmatkin lukijat mukaan kirjojen maailmaan, sillä luetusta keskusteleminen syventää lukukokemusta ja auttaa luetun ymmärtämisessä. Yhdessä lukeminen on kivaa ja yhdessä luetaan paremmin, kertovat Lukuklaanin opettajan oppaan kirjoittajiin lukeutuvat äidinkielenopettajat Henna Ylihärsilä ja Minna Katajamäki.

Lukuklaanin kirjapaketit sisältävät kaiken kaikkiaan 60 eri teosta."

Lukuklaanin kirjapaketit sisältävät kaiken kaikkiaan 60 eri teosta. 45 näistä on suomalaisten kirjoittajien tuotantoa. Yhteensä yli 100 000 kirjaa 19 eri kirjakustantamolta sisältävä lahjoitus onkin merkittävä myös suomalaisille lasten- ja nuortenkirjailijoille. Kirjalahjoituksen arvo on yhteensä miljoona euroa.

Suomenkieliset koulut saivat valita kirjapakettinsa viidestä eri vaihtoehdosta. Tilausvaiheessa suosituimmaksi paketiksi nousi Klaanin narrit, joka sisältää muun muassa Timo Parvelan hittiteoksen Ella ja kaverit matkalla jamboreelle, Salla SimukanSisarla -romaanin sekä Siri KolunMe Rosvolat -teoksen.

– Lukeminen ei ole pelkkä hyvä harrastus. Se on kansalaistaito, jota ilman on vaikea pärjätä yhä nopeammin muuttuvassa maailmassa, kirjailija Timo Parvela sanoo.

Lukuklaani-lukupaketti on tämän vuosikymmenen kulttuuriteko."

– Hyvän kirjan lukeminen on kuin seikkailu, lohtu, uuden ystävän saaminen, ovi toiseen maailmaan, minuuden rakennuspalikka, omien ajatusten virkistys. Toivoisin, että jokaisella lapsella olisi mahdollisuus kokea se, mitä lukeminen voi parhaimmillaan tarjota. Siksi olen iloinen siitä upeasta työstä, mitä Lukuklaani tekee, sanoo kirjailija Salla Simukka.

– Lukuklaani-lukupaketti on tämän vuosikymmenen kulttuuriteko. Kun pitää mukana kirjaa, ei koskaan ole yksin. Kirja on kannettava maailma ja paketillinen ystäviä, Siri Kolu muistuttaa.

Kirjapakettien lähettäminen yli 2 100 koululle on aloitettu. Teokset on kohdennettu erityisesti 3.−4.-luokkalaisille lapsille. Kaikissa kirjapaketeissa on sekä helppolukuisia kirjoja että haastavaa luettavaa ja innostavia teoksia kaunokirjoista tietokirjoihin. Teokset edustavat pääasiassa tuoretta lastenkirjallisuutta, mutta mukaan mahtuu myös muutama klassikkoteos.

Ruotsinkielisille kouluille Lukuklaani lähettää oman kirjapakettinsa. Saamelaiskäräjät toimittaa saamelaisalueen kouluja varten suunnitellun paketin.

Kirjahankintojen takana oleva Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö, jonka toiminta perustuu testamentteina ja lahjoituksina saatuihin varoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu