Kulttuuri

Tunnelmia saaristosta – Espoon Pelimannien levy julki Espoo-päivänä

Espoon pelimannt äänittivät levynsä Nya Paviljongissa Kauniaisissa.

Martina Lindberg

Espoon Pelimannit on tehnyt uuden levyn. Brunskärs toner -niminen levy sisältää Anna Danielssonin sävellyksiä. Sävelmät on sovittanut orkesterin taiteellinen johtaja, musiikin maisteri Pekka Pentikäinen.

Saariston musiikkielämä on tullut Pentikäiselle tutuksi, koska hän on intohimoinen purjehtija.

– Haitari kulkee aina mukana ja soitan milloin milläkin laiturilla.

Levyn kappaleiden säveltäjä Anna Danielsson asuu Brunskärin saaressa ja kaikki kappaleet ovatkin syntyneetkin puhuttelevassa ja innostavassa saaristoympäristössä. Brunskär sijaitsee Korppoosta etelään Turunmaan saaristossa.

Annan äiti, Brunskärs-Maja oli pelimanni. Hänen ansiostaan saarella on vahva kansanmusiikkiperinne. Hän on myös siirtänyt pelimannimusiikin perintönä lapsilleen ja lapsenlapsilleen.

Levyn 12 raidasta Brunskärin valssi esitetään sekä instrumentaali että lauluversiona. Laulujana on Annan pojantytär Ingrid. Muut kappaleet ovat instrumentaaleja.

Säveltäjä on omistanut kaikki sävelmänsä olemassa olleille ihmisille, kuten Majan polkka, Johanin jenkka ja Naapurin valssi.

– Musiikki soi levyllä perinteisessä pelimannihengessä. Pyyntö musiikin taltioimisesta tuli Annalta itseltään, ja sovitustyötä oli mukava tehdä, Pentikäinen kertoo.

Julkaisukonserttien jälkeen Brunskärs toner -levyn materiaali jää kuulumaan Espoon Pelimannien ohjelmistoon, koska musiikki sopii hyvin tanssittavaksi.

– Olemme soittaneet Viherlaakson lukion vanhojen tansseissa vuosikausia ja myös JuuriJuhlan keikka on perinteinen. Myös Kaustisilla olemme esiintyneet useasti erilaisissa kokoonpanoissa, Pekka Pentikäinen kertoo.

Espoon Pelimannit perustettiin jo vuonna 1975 ja se on tiettävästi Esbo Arbiksen vanhin yhä toimiva opintopiiri.

Espoo-päivänä lauantaina 25. elokuuta järjestetään kaksi Brunskärs toner -levynjulkistuskonserttia Espoossa: kello 11.30 Lasten kulttuurikeskus Pikku-Aurorassa (Järvenperäntie 1-3) ja kello 14 kauppakeskus Sellon kirjastossa (Leppävaarankatu 9).

Levyn voi ostaa suoraan Espoon pelimanneilta tai tuottaja Martina Lindbergiltä 15 eurolla.

Levy on myynnissä myös Saaristokeskus Korpoströmissä sekä eri saarissa Turunmaan saaristossa.

Espoon pelimannit on Esbo Arbiksen yhteydessä toimiva pelimanniorkesteri, jossa on noin 20 soittajaa. Mukaan mahtuu perinteisten pelimannisoitinten taitajia.

Espoon pelimannit on osallistunut pelimanni-yhtyeiden SM-kilpailuihin vuosina 2005 ja 2007 ja valittiin molemmilla kerroilla sarjansa parhaimmaksi.

Oma ensimmäisen CD-levyn ”Tanssitaanko? – Får jag lov?” yhtye julkaisi vuonna 2005.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu