Puheenaihe

Aktiivimallista ajatuksia herättävä luku: vain 10 prosenttia leikkuriin joutuneista pystyi aktivoitumaan

Leikkuri rokottaa erityisesti ikääntyneitä työttömiä.

Sirpa Repo

Vain joka kymmenes työtön aktivoitui sen jälkeen, kun hänen työttömyysetuuttaan leikattiin. Kelan mukaan hieman yli 10 prosenttia ensimmäisen tarkastelujakson jälkeen alennettua etuutta saaneista täytti aktiivimallin aktiivisuusehdot toisen tarkastelujakson aikana.

Heistä, joilla Kelan maksamaa työttömyysetuutta alennettiin, 12 prosenttia sai soviteltua etuutta tai etuutta työllistymistä edistävän palvelun ajalta. Alennetun ansiopäivärahan saajien joukossa osuus oli 11 prosenttia.

Alennettua työttömyysetua sai huhti-kesäkuussa noin 150 000 ihmistä. Heistä 97 000 sai Kelan maksamaa työttömyysetuutta ja 54 000 ansiopäivärahaa.

Kelan ja Finanssivalvonnan keräämien tilastojen mukaan erityisesti iäkkäät työttömät ovat kärsineet aktiivimallista. Alennetun ansiopäivärahan saajista joka kolmas oli täyttänyt 60 vuotta. Myös Kelan etuuksien saajissa alennetun etuuden saaminen oli sitä yleisempää, mitä vanhemmasta ikäluokasta oli kyse.

Huhti-kesäkuussa ansiopäivärahaa saaneista joka kolmas sai etuuden alennettuna. Kelan työttömyysetuuksien saajista 38 prosenttia sai etuuden alennettuna. Ansiopäivärahan pienempää osuutta selittää se, että ansiopäivärahan saajissa on enemmän lyhyen aikaa työttömänä olleita. Ensimmäisen kolmen kuukauden ajalta aktiivimalli ei vielä alenna työttömyysetuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu