Puheenaihe

Sinilevätilanne on rauhoittunut, mutta panssarisiimalevää on havaittu – Punaruskeaksi värjäytynyttä vettä ei kannata käyttää

Sinilevätilanne Suomen järvillä on ajankohtaan nähden normaali. Kuvituskuva.

arkisto/Anton Soinne

Suomen merialueilla ei ole havaittu enää laajoja sinilevän pintalauttoja, mutta eteläisillä ja lounaisilla merialueilla on yhä sinilevää veteen sekoittuneena, selviää Suomen ympäristökeskuksen leväkatsauksesta.

Selkämerellä sinileviä esiintyy satelliittikuvien perusteella laimeina pintaesiintyminä Porin korkeudelle saakka. Sinilevän määrä Helsingin ja Tukholman välillä on kuitenkin vähentynyt aiemmista viikoista risteilyalus Silja Serenadelle asennettujen Algaline-laitteiden mittaustulosten perusteella.

Loppukesäisin lämpimissä rannikkovesissä esiintyvää mahdollisesti haitallista panssarisiimalevää on havaittu pieninä määrinä Suomen etelä- ja lounaisrannikoilla. Ilmoituksia laajoista panssarisiimaleväkukinnoista ei ole tullut, vaikka merivesi onkin ollut poikkeuksellisen lämmintä.

– Tiheästä panssarisiimaleväkukinnasta voi olla merkkinä samea, punaruskeaksi värjäytynyt vesi. Osa lajeista muodostaa öisin valoa hohtavia kukintoja. Itämeren yleisimmät panssarisiimalevät eivät ole haitallisia, mutta jotkin loppukesän lajit voivat tiheinä kukintoina esiintyessään aiheuttaa esimerkiksi kalakuolemia, kertoo vanhempi tutkija Sanna Suikkanen Suomen ympäristökeskuksesta.

Suikkanen kehottaa välttämään punaruskeaksi värjäytyneen veden käyttöä.

Järvillä pääosassa havaintopaikkoja ei ole enää havaittu sinilevää, mutta eteläisen Suomen järvillä on edelleen muutamia runsaita sinileväkukintoja. Järvillä sinilevätilanne on normaali ajankohtaan nähden jo kolmatta viikkoa.

Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla hieman sinilevää esiintyi 35 järvellä, runsaasti yhdeksällä ja erittäin runsaasti vain yhdellä. Runsaat havainnot ovat eteläisen Suomen järviltä, joilla sinilevää on esiintynyt runsaasti edellisinäkin viikkoina.

Kansalaisilta saatujen sinilevähavaintojen määrä on selvästi vähentynyt loppukesällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näillä Helsingin uimarannoilla pääsee nyt uimaan ilman pelkoa sinilevästä – tunnin kestävä lasiniksi kertoo, kannattaako veteen mennä27.7.2018 18.25
Sinilevä kukkii normaalia runsaammin – näillä keinoilla voit tunnistaa sinilevän5.7.2018 19.45
Kuvat: Kaupasta saa nyt sinilevätestejä – pulppuaa, vaahtoaa, höyryää ja voi syövyttää1.7.2018 08.15
Sinilevä tappaa koiria vuosittain – tästä tunnistat oireet27.7.2017 20.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu