Kulttuuri

Nallet Tauno ja Nelli pääsivät museosta Seija Helanderin lastenkirjoihin

KULTTUURI Kirjailija Seija Helanderin opettavaisten lastenkirjojen kehyksenä on muun muassa Espoon Laajalahti.

Nallet Tauno ja Nelli ovat kirjailija Seija Helanderin mukana, kun hän vierailee kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa ympäri Suomen.

Anneli Tuominen-Halomo

Nallet Tauno ja Nelli seikkailevat espoolaiskirjailija Seija Helanderin lastenkirjoissa. Kirjaidea syntyi Hilkka-tädin nimipäiväkahveilla. Hilkka on ollut mukana ryhmässä, joka on koonnut vanhoja nalleja Suomen Lelumuseo Hevosenkengälle.

Lapsi on lapsi, on hän missä tahansa."

Taunon ja Nellin esikuvat ovatkin lelumuseossa näyttelykeskus Weegellä. Käsityötaiteilija Erja Helander valmisti nallet tarkasti esikuvien mukaan. Tauno ja Nelli kulkevat kirjailijan mukana, kun hän käy kertomassa kirjoistaan.

– Alkuperäiset nallet ovat tulleet evakkona Karjalasta. Erjan mukaan Nelli on tehty 1920-luvulla Englannissa ja Taunon esikuva 1940-luvulla Saksassa.

Tauno ja Nelli evakkomatkalla -kirjassa Alma Akilina nalleineen lähtee evakkoon Karjalan Koivistolta ja päätyy uuteen kotiin Espoon Laajalahteen. Kirjasarjan toisessa osassa, Tauno ja Nelli – Hirmuinen Sanahiiri, Alma aloittaa koulun Leppävaaran kansakoulussa.

Seija Helanderilla itsellään ei ole karjalaisia sukujuuria ja hän sanoo miettineensä pitkään, voiko hän kirjoittaa evakkotarinoita.

– Tarina opettaa historiaa, mutta se on myös kiinni tässä ajassa, koska monet Suomeen tulleista nykyevakoista ovat tehneet osan pakomatkasta veneellä, aivan samalla tavalla kuin Alma läheisineen lähtee kotisaareltaan, Helander sanoo.

– Lapsi on lapsi, on hän missä tahansa, Helander muistuttaa.

Historian lisäksi kirja opettaa lapsille inhimillisiä arvoja siitä, miten uusia ihmisiä otetaan vastaan.

Myös juuri ilmestynyt Hirmuinen Sanahiiri on hyvin ajankohtainen. Se kertoo koulun aloittamiseen liittyvästä jännityksestä, lukemaan oppimisen vaikeudesta ja kiusaamisesta. Seuraavassa kirjassa Tauno ja Nelli menevät kesäleirille.

Asuttuaan vuosia ulkomailla Asikkalassa syntynyt Seija Helander asettui Tapiolaan.

– Paikallinen historia ja luonto ovat aina kiinnostaneet minua. Koen kotireviiriksi sen alueen, jolla pystyn liikkumaan kävellen. On luontevaa, että kirjojen miljöö on Laajalahdesta, koska siellä on Karjalaan pohjautuvaa nimistöäkin.

Kirjailija toivoo, että lapset lukisivat paljon, koska se auttaa hahmottamaan isoja kokonaisuuksia.

– Uskon, että painettu kirja ei katoa. Kuvitettu kirja on kuin taideteos.

Tauno ja Nelli -kirjojen kuvittaja on myös espoolainen Anne Stolt. Hän on piirtänyt kirjoihin lempeät ja värikkäat kuvat, joissa on paljon yksityiskohtia.

Seija Helander

Tauno ja Nelli -sarjan toinen osa, Hirmuinen Sanahiiri (kustantaja Avain) on juuri ilmestynyt.

Helanderin vuonna 2012 ilmestynyt romaani Pohjan akka (nimellä Seija Vilén) sai jatkoa vuonna 2017 runokokoelmasta Pohjan akan runoja. Lastenkirjailijana Helander debytoi vuonna 2017 satukirjalla Tauno ja Nelli evakkomatkalla, jonka on kuvittanut espoolainen Anne Stolt.

Seija Helander on naimisissa mentori Kari ”Coach Kari” Helanderin kanssa. Pariskunta on julkaissut yhdessä kirjat Onnellinen urheilija. Lapsen kasvu urheilijaksi ja Kotikenttäetu. Kirja urheiluperheiden vanhemmille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu