Puheenaihe

Espoo satsaa koulukorjauksiin miljoonilla, päivähoitohankkeet vaarassa joutua karsintalistalle

INVESTOINNIT Koulukorjauksien lisämiljoonat uhkaavat Espoon päivähoitoa. Useita päiväkotihankkeita karsintalistalla.

Investointiohjelman kirjaus Jupperin uuden koulun rakentamisen lykkäämisestä vuosikymmenen puoliväliin 2025 ei miellytä ainakaan vihreitä.

Arkisto/Katja Riihola

Esitys investointikaton korottamisesta 320 miljoonaan euroon ja painotus koulukorjauksiin investointiohjelmassa saavat Espoon suurimmilta puolueilta kiitosta.

Investointiohjelma lupaa kaupungin omalla rahoituksella toteuttaviin koulujen ja päiväkotien korjauksiin ja rakentamiseen viiden seuraavan vuoden aikana noin 270 miljoonaa euroa.

– Linjaus on oikean suuntainen. Mutta esitys monien tärkeiden hankkeiden lykkäämisestä myös huolettaa, linjaa vihreiden ryhmänjohtaja Inka Hopsu.

Esimerkiksi hän nostaa seitsemän päiväkotihankkeen karsimisen vuoteen 2030 ulottuvasta rakentamisohjelmasta.

Samaa kritisoi myös kokoomuksen ryhmänjohtaja Henrik Vuornos.

– Aiheellinen huoli on, riittääkö Espoossa päivähoitopaikkoja tulevaisuudessa kaikille.

Investointien painottaminen voimakkaasti suunnittelukauden alkuun saa kokoomuksen hyväksynnän.

– Pitkällä tähtäimellä kyse ei ole investointikaton korottamisesta. Se pysyy sovitussa, Vuornos painottaa.

Kokoomus haluaa myös pikaisesti ratkaisun Kauklahdessa toimivan Espoon yhteislyseon lukion lopullisesta sijoituspaikasta.

Vihreille mielestä Jupperin uuden koulun rakentaminen pitäisi saada käyntiin nopeammin. Jupperin koulurakentaminen on investointiohjelmassa suunniteltu aloitettavaksi vasta 2025.

Hopsu viittaa myös opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kritiikkiin, jossa investointiohjelmaa arvostellaan siitä, että se pitkittäisi muun muassa Leppävaaran lukion sekä Laurinlahden, Kuitinmäen, Saarnilaakso ja Niittykummun koulukorjauksia.

Demareissa investointikaton nostamista tervehditään ilolla.

–  Neuvotteluissa on kuitenkin selvitettävä, koskisiko nosto vain ensi vuotta vai pidempää ajanjaksoa, ryhmänjohtaja Markku Sistonen täsmentää.

Demarit haluavat perata vielä tarkkaan, mitä Tietotie 6:n tilojen vuokraus Otaniemestä koulu- ja toimistotiloiksi pitää sisällään. Pelkästään lukiotilojen vuokriin on uppoamassa 20 vuodessa yli 50 miljoonaa euroa.

– Näyttäisi myös siltä, että Haukilahden lukion evakko Otaniemessä jatkuisi seuraavan kymmenen vuotta.

Demaripomo kantaa myös huolta tie- ja katuinvestoinneista, kun rahat keskitetään kouluihin.

–  Oppilaiden koulumatkojen turvallisuuden takia myös toimiva katuverkko on tärkeä.

Kaupunginhallitus jätti kehyksen ja veroprosentista päättämisen maanantaina pöydälle. Puolueet aloittavat perjantaina neuvottelut investointiohjelman sisällöstä.

Teatterille tilat vasta 2027 jälkeen

Investointiohjelmassa vuoden 2027 jälkeiseen aikaan on lykätty muun muassa Espoon kulttuurikeskuksen saneeraus ja tilojen rakentaminen teatterille sekä Träskändan kartanon korjaaminen.

Koulukorjauksia ollaan lykkäämässä ainakin Karamzinin, Niittykummun, Rehtorintien, Mankkaan, Säterinmetsän, Mattlidenin, sekä Haukilahden koulun ja lukion osalta.

Myös Opinmäen koulukeskuksen laajennus, sekä Keran ja Finnoon alueille sekä Heikintorille suunnitellut päiväkotihankkeet on karsittu pois.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoolaiskoulun väistötilassa opiskellaan 50 ilmanpuhdistimen avulla – "Seuraamme, miten alkavat vaikuttaa"19.8.2018 07.15
Jupperin koulu puretaan –  siirtokelpoinen koulu jo ensi vuoden aluksi 12.6.2018 13.25
Espoolainen perheenisä haluaa purkaa koulukorjauksia rajoittavan investointikaton – "Yhden koulun vanhemmat laitetaan toisen koulun vanhempia vastaan"4.3.2018 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu