Puheenaihe

Haukilahti saa japanilaisen bistron – listalla tietenkin haukitempuraa

RAVINTOLA Kokki Kimmo Jylhä avaa japanilaisen bistron Haukilahteen.

Kimmo Jylhän Japani-innostus sai alkunsa 1990-luvun alkupuolella. Hän laskeskelee käyneensä Japanissa yli 50 kertaa.

Johanna Halava

Tunnettu japanilaisen ruoan kokki Kimmo Jylhä avaa Ra-Yu-nimisen japanilaisen bistron Haukilahden ostarille ravintola Yuzun entisiin tiloihin. Avajaisia vietetään syyskuun alkupuolella.

Sushin ohella ravintolassa on tarjolla myös lämpimiä ruokia.

– Kiva päästä tekemään niitä, kun olen tehnyt monta vuotta vain sushia, konsultointia ja cateringia, kertoo Jylhä, jolla on entuudestaan sushibaari Sushi-san Munkkivuoren ostarilla.

Haukilahteen hän päätyi vähän sattumalta, kun puolituttu edellinen ravintoloitsija soitti ja kertoi, että tila oli vapautumassa.

Helsingin Etelärannassa sijainneen Raku-Yan ystävät ilahtunevat tiedosta, että Ra-Yun listalle on tulossa sieltä tuttuja ruokia.

– Esimerkiksi kororin eli japanilaiset lihapullat, joissa on riisisisus ja päällys naudanfileestä ja jotka paistetaan makeassa soijakastikkeessa. Ja tonkatsu eli leivitetty ja friteerattu porsaanleike sekä tonnikalatartar, luettelee Jylhä.

– Ja haukitempura, kun kerran Haukilahdessa ollaan, hän nauraa.

Jylhä on työskennellyt useissa ravintoloissa Japanissa ja opiskellut Tokion kulinaari-instituutissa.

Hänen kiinnostuksensa japanilaista ruokaa ja kulttuuria kohtaan heräsi 1990-luvun alussa, jolloin hän työskenteli ravintola Kairinmarussa Korkeavuorenkadulla, jossa oli japanilainen henkilökunta.

Kairinmarusta lähdettyään hän teki New Yorkissa catering-keikkaa.

– Siellä oli silloin vahva japanilaisbuumi.

Vuonna 1999 Jylhä perusti Helsingin Vanhaan kauppahalliin Nori Sushin, joka oli Suomen ensimmäinen sushibaari. Vuonna 2005 avautui Raku-Ya.

– Vedin kahta paikkaa, kirjoitin keittokirjaa ja samalla oli rakennusprojekti sekä kolmas lapsi tulossa. Seurauksena oli burn out, Jylhä kertoo.

Hänet maksettiin ulos Raku-Yasta ja hän ryhtyi tekemään konsultointia japanilaisravintoloille.

– Ajattelin, etten enää ikinä perusta ravintolaa, mutta sitten tuli hyvä sauma ja löytyi sopiva tila, kertoo Etelä-Haagassa asuva Jylhä Sushi-sanin synnystä.

Suomessa on jyllännyt sushibuumi jo jokusen vuoden.

– Yksi syy on terveellisyys. Ihmiset haluavat syödä enemmän kalaa. Ja take away -ruokana sushi on yksi parhaista, koska se kestää hyvin kuljetuksen, Jylhä arvioi syitä siihen.

Ra-Yussa on toisena osakkaana kokki Samu Karvonen. Rento bistro on avoinna lounasaikaan ja illalla.

– Lounaalla on ainakin alkuun tarjolla sushia ja yksi vaihtuva lounasruoka. Kasvisruokaa tulee myös, Jylhä lupaa.

Anniskeluoikeudet ovat haussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu