Puheenaihe

Terveydenhoitaja näki silvottujen naisten arjen Espoon neuvoloissa: "Otin aina puheeksi, mitä äiti aikoo tehdä, jos lapsi on tyttö"

SILPOMINEN Espoon neuvoloissa työskennellyt Johanna Rinne tekee työtä silpomisen estämiseksi.

Pääkaupunkiseudulla neuvolassa työskennellyt Johanna Rinne palkittiin alkuvuodesta Terveydenhoitajaliiton ja Berner Oy:n myöntämällä Ainu-stipendillä työstään ympärileikkausten estämiseksi.

Katja Riihola

Johanna Rinne, 29, heräsi tyttöjen ja naisten ympärileikkausten julmuuteen toimiessaan opiskeluaikanaan kirurgisella osastolla Tansaniassa.

– Ympärileikkaus tehdään tytöille yleensä leikki-iässä, 4–8 -vuotiaille. Joissain kulttuureissa ympärileikataan 13–14 -vuotiaana.

Kahdeksan vuoden takainen Tansanian-reissu ohjaa uraa edelleen.

Vuosina 2012–2017 Rinne työskenteli Matinkylän ja Leppävaaran neuvoloissa ja otti kielitaitoisena vastaan maahanmuuttajataustaisia odottavia äitejä. Neuvoloilla on mahdollisuus toimia silpomisenvastaisen työn ytimessä, ja vastaanotoilla Rinne kysyi aina onko tuleva äiti ympärileikattu.

– Minulla oli asiakkaina paljon ympärileikattuja naisia, sillä minulle keskitettiin maahanmuuttaja-asiakkaat. Otin aina myös puheeksi, mitä äiti aikoo tehdä, jos syntyvä lapsi on tyttö, Rinne kertoo.

Aika moni asiakas kertoi ympärileikkauksen aiheuttaneen erilaisia ongelmia kuten sietämättömiä kuukautiskipuja, yhdyntäkipuja ja toistuvia virtsatietulehduksia. Kukaan Rinteen asiakkaista ei myöntänyt edes harkitsevansa lapsensa ympärileikkauttamista.

– Puheeksiotto on tärkeää. Jos saa luottamuksen syntymään ja on aidosti kiinnostunut, voi tulla hyvä kulttuurien välinen keskustelu. Meillähän on kuusi vuotta aikaa, Rinne viittaa neuvola-asiakkuuden kestoon.

– Emme saaneet ketään kiinni lapsensa ympärileikkauttamisesta. Asiakkailla oli kyllä kesälomamatkoja ja saatoin kysyä suoraan matkan tarkoitusta.

Rinne on ollut mukana sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen perustamassa työryhmässä kehittämässä toimintaohjelmaa naisten ja tyttöjen ympärileikkausten estämiseksi. YAMK-tutkinnon opinnäytetyössään hän perehtyi ympärileikkausten avausleikkauksiin.

Espoossa Rinne on kouluttanut kollegoitaan eli neuvola- ja kouluterveydenhoitajia ja rohkaissut heitä ottamaan asian puheeksi. Hän toimi myös Espoon kaupungin omassa FGM:n (Female Genital Mutilation) estämisen työryhmässä. Alkuvuodesta Rinne palkittiin Terveydenhoitajaliiton ja Berner Oy:n myöntämällä Ainu-stipendillä työstään ympärileikkausten estämiseksi.

Syyskuun puolivälissä Rinne on lähdössä Kyprokselle auttamaan ihmiskaupan uhreja. Työ on tuttua, sillä hän oli Kyproksella jo alkuvuodesta. Työ on seksityöstä irti päässeiden naisten tukemista elämässä esimerkiksi opettamalla heille kaikkea mahdollista kahvinkeitosta lapsen kehitysvaiheisiin. Kyproksellakin hän koulutti järjestöjen henkilökuntaa ympärileikkausten vastaiseen työhön.

– En paranna maailmaa, mutta yritän auttaa niitä, jotka tarvitsevat apua, sanoo eteläpohjalaiselta maatilalta ponnistanut nuori nainen.

Kansalaisaloite eduskuntaan

Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi on etenemässä eduskunnan käsittelyyn, sillä aloite on kerännyt jo noin 60 000 kannattajaa. Eduskunnan on otettava kansalaisaloite käsittelyyn, jos se kerää puolen vuoden aikana vähintään 50 000 kannattajaa.

Aloitteella pyritään saamaan Suomessa aikaan silpomisen kieltävä erillislaki, joka alleviivaisi sitä, että käytäntöä ei hyväksytä Suomessa.

Silpominen on jo tälläkin hetkellä rikoslain vastaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Aloite tyttöjen silpomiskiellosta pahassa vastatuulessa – "Taitaa olla helppo sivuuttaa, kun ei ole niin läheinen kantasuomalaisille"6.7.2018 17.43

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu