Puheenaihe

Koulujen ryhmäkoot kasvavat, maksuttomaan varhaiskasvatukseen ei ole varaa ja Espoo-lisäkin leikkuriin – Espoo hakee säästöjä kouluista ja päiväkodeista

SÄÄSTÖT Kotihoidon tuen Espoo-lisää uhkaa leikkuri eikä maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun ole rahaa.

Nöykkiönlaakson koulun 1B-luokan opettaja Laura Teppo päästi yhdeksäksi kouluun tulleet ekaluokkalaiset sisään torstaiaamuna. Viimeisenä sisälle marssivat 1A-luokan oppilaat. Luokalla on 23 oppilasta.

Katja Riihola

Koulujen ryhmäkoot kasvavat Espoossa, jos opetusrahoihin kaavaillut säästöt toteutuvat.

Ryhmäkokoja paisutettaisiin muun muassa vähentämällä tunteja, joissa koululuokka jaetaan kahteen ryhmään. Näitä niin sanottuja jakotunteja on käytetty erityisesti pienimpien koululaisten opetuksessa.

Opetuksen määrä per oppilas vähenee.”

Espoon sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälän mukaan opetuspuolelta haetaan ensi vuodelle noin viiden prosentin säästöjä. Euroissa tämä tarkoittaa useita miljoonia.

– Opetuksen määrä per oppilas vähenee, Pitkälä sanoo.

– Koulutuksen kehittäjän näkökulmasta tällaista ei pitäisi tehdä. Kaupungin talouden näkökulmasta tämä on kuitenkin järkevää. Espoossa käyttömenojen kasvu on suurempaa kuin verotulojen kasvu.

Pitkälän mukaan säästötarpeeseen vaikuttavat muun muassa suomenkielisen opetuksen vuokrien nousu noin 7,7 miljoonalla, koulukuljetusten kustannusten nousu noin miljoonalla ja kouluruokailun kallistuminen noin miljoonalla eurolla sekä opettajien palkkojen nousu.

Säästöpaineita tuo myös se, että perusopetuksen oppilasmäärä kasvaa ensi vuonna 1 100 oppilaalla.

Ryhmäkokojen muutokset tulisivat vaikuttamaan täysimääräisesti ensi syksystä, sillä kouluvuosi ei noudata kalenteri- eikä budjettivuotta.

– Ensi syksystä on tulossa vaikea, koska emme pystyneet jarruttamaan jo nyt syksyllä, Pitkälä sanoo.

Pitkälän mukaan on vaikea tietää, miten ryhmäkokojen kasvattaminen tulee vaikuttamaan.

– En sano, etteikö tällä olisi vaikutusta, mutta on vaikea tietää, minkälaisia vaikutukset ovat. Espoossa jotkut koulut ovat maailman parhaita, mutta on vaikea sanoa ovatko ryhmäkoot vaikuttaneet asiaan.

Pitkälän mukaan perusopetuksen ryhmässä on Espoossa tällä hetkellä keskimäärin noin 20 oppilasta. Kun jakotunnit otetaan huomioon, laskennallinen ryhmäkoko on 13,4.

– Keskimääräinen ryhmäkoko kasvaisi 1–2 oppilaalla.

Myös päivähoitopuolella jaetaan jälleen niukkuutta. Pitkälän mukaan raha ei nyt näytä riittävän 5-vuotiaille tarkoitettuun maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun.

Kokeilun piti alkaa elokuussa 2019. Varhaiskasvatus olisi maksutonta 5-vuotiaille neljä tuntia päivässä.

Maksuttomuuden on ennustettu lisäävän Espoon varhaiskasvatuksen lapsimäärää noin 300 lapsella. Kokeilu vähentäisi tuloja ja lisäisi menoja.

– Maksuttomuuden kokeilu ei mahdu kehykseen, Pitkälä sanoo.

Kotihoidon tuen Espoo-lisää uhkaa myös leikkuri. Espoo-lisää esitettäneen leikattavaksi nykyisestä 200 eurosta noin 160 euroon. Maksamista myös lyhennettäisiin vuodella niin, että jatkossa Espoo-lisää saisi vain alle kaksivuotiaasta lapsesta.

Espoossa on juuri käyty kehysneuvottelut eli päätetty raamit, jonka puitteissa käydään varsinaiset talousarvioneuvottelut. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on saamassa pian käsiteltäväkseen toimialansa budjettiehdotuksen. Valtuusto hyväksyy ensi vuoden talousarvion vuoden loppuun mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Katso yli 20 koulun lista – espoolaispoliitikot sopuun miljardin koulu- ja päiväkotikorjauksista8.9.2018 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu