Puheenaihe

Hallitus helpottamassa työttömän asemaa – työttömyysturva voi tulla tilille nopeammin

Kuvituskuva.

Arkisto / Ella Kajaste

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää hallitukselta esitystä, jonka tavoitteena on lisätä työn vastaanottamista ja vähentää viivästyksiä työttömyysetuuden saannissa.

Viime kevään budjettiriihessä hallitus päätti muuttaa soviteltua työttömyysetuutta niin, että ihmiset ottaisivat vastaan sekä lyhytkestoista kokoaikatyötä että osa-aikatyötä aiempaa enemmän.

Esityksessä muutettaisiin palkanmaksun ajankohdan vaikutusta työttömyysetuuden määrään. Jatkossa ratkaisevaa olisi palkanmaksun ajankohta. Nykyään ratkaisevaa on se, milloin palkka on ansaittu. Muutos koskisi työtä, joka alkaa lain tultua voimaan.

Nykyisellään työttömyysturvan saannissa seuraa viive, jos palkka maksetaan myöhemmin kuin työntekokuukauden aikana. Viive voi aiheuttaa taloudellista epävarmuutta, ja lopputuloksena voi olla, että keikkatyötä ei uskalleta ottaa vastaan tai osa-aikatyötä ei uskalleta aloittaa.

Ehdotetussa mallissa palkka soviteltaisiin yhteen työttömyysetuuden kanssa. Jos esimerkiksi huhtikuussa tehdyn keikkatyön palkka maksettaisiin toukokuussa, palkka soviteltaisiin yhteen toukokuun työttömyysetuuden kanssa. Huhtikuun turva voitaisiin maksaa täytenä, jos työttömyysetuuden hakija on ollut tuolloin kokonaan vailla työtä. Muutos vähentäisi viivettä huhtikuun hakemuksen käsittelyssä. Muutoksen myötä hakijalla olisi jo käytössään palkkalaskelma, kun hän tekee työttömyysajan korvaushakemuksen. Lisäksi tulo olisi jo hakijan käytössä, kun vaikutus työttömyysturvaan syntyy.

Esityksessä ei ehdoteta muita muutoksia soviteltuun työttömyysetuuteen. Ennallaan säilyisi vapaan palkan suojaosa, joka on 300 euroa kuukaudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu