Puheenaihe

Tarvitsetko pesuria tai poraa? Pian sellaisen voi lainata kontista Otaniemestä

ASUMINEN Tavaroiden vuokrauspalvelu aloitti toimintansa Vantaalla ja laajenee myös Espooseen.

CoReorientin toimitusjohtaja Harri Paloheimo ja YIT:n Jussi Tauriainen uskovat, että kivistöläiset ottavat Liiterin palvelut omakseen.

Mia Lindström

Ihmiset asuvat yhä ahtaammin. Samalla, kun asumiseen käytössä oleva tila pienenee, on suhde tavaroiden omistamiseen muuttumassa.

Moni on jo omaksunut ajatuksen siitä, että harvoin käytettyjä kodintavaroita ja työkaluja voi vuokrata tai lainata eikä kaikkea tarvitse ostaa omaksi.

Rakennusyhtiö YIT toi Vantaan Kivistöön kesäkuun loppupuolella niin sanotun Liiteri-kontin. Kontista alueen asukkaat voivat palveluun rekisteröidyttyään vuokrata kuukausi- tai kertamaksua vastaan esimerkiksi kodintarvikkeita, siivousvälineitä ja työkaluja ja pesureita.

– Jakamistalous on tätä päivää. Samaan aikaan, kun kodit ovat kompaktimpia, ihmiset välttävät turhan tavaran ostamista, YIT:n Asumisen palvelut -kehitysjohtaja Pekka Helin vahvistaa.

Tavaroiden yhteiskäyttöpalvelu Liiterin on kehittänyt CoReorient Oy. Palvelu oli yksi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran Fiksu Arki -yrityskilpailun voittajista. Kilpailussa etsittiin ratkaisuja, joiden avulla kuluttajat voisivat parantaa arkensa ekologista kestävyyttä. Kivistön lisäksi Liiteri toimii Oulunkylässä, Kalasataman Teurastamolla ja Lempäälässä.

Espoon Otaniemeen palvelu avataan tänä vuonna.

CoReorientin perustaja Harri Paloheimon mukaan nyt ollaan siinä vaiheessa, että alueen asukkaita tutustutetaan palveluun.

– Asukkailta tuli heti toiveita siitä, mitä konttiin halutaan. Moni taloyhtiökin innostui lainaamispalvelusta, Helin sanoo.

Paloheimo sanoo, että Liiterin toimintaa kehitetään yhteistyössä paikallisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa. Tällä hetkellä palveluun on rekisteröitynyt muutama kymmenen käyttäjää. Eniten on lainattu pesureita ja erilaisia porakoneita.

– Haasteena ovat ihmisten syvään juurtuneet toimintatavat. Olemme tottuneet arjessa toimimaan tietyllä tavalla ja omia kulutustottumuksia ei helposti muuteta, Paloheimo sanoo.

YIT seuraa nyt, miten Liiterin toiminta lähtee liikkeelle Kivistössä. Potentiaalia Kohteessa on, sillä alueella asuu paljon eri-ikäisiä ihmisiä, joista osa on tuoreita kivistöläisiä.

– Uusille asuinalueille muuttaa usein ihmisiä, jotka ovat muutosvaiheessa. Silloin halutaan tutustua alueeseen ja sen palveluihin, Helin sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu