Puheenaihe

Tilavuokrien nousu uhkaa opetusta Espoossa, Otaniemeen tulossa turhia neliöitä – "Maksamme itsemme kipeiksi"

KOULUT Tietotien lukiohanke nostaa vuokrakuluja noin kahdella miljoonalla vuodessa. Lisälaskua tulee sisäilmaväistöistä.

Tietotien kiinteistöä remontoidaan parhaillaan Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukioiden käyttöön. Syyskuussa koulun tulevissa aulatiloissa purettiin välipohjaa.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Lukioiden vuokrat ja sisäilmaväistöt ovat nostamassa koulutilojen vuokria miljoonilla ensi vuonna. Tilakustannuksia nostavat myös oppilasmäärän kasvu ja kaupungin sisäisten vuokrien nousu.

Virkamiehet ovat esittäneet ensi vuodelle opetussäästöjä muun muassa kasvattamalla koulujen ryhmäkokoja. Säästötarvetta perustellaan erityisesti tilavuokrien nousulla. Espoon sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälän mukaan suomenkielisen opetuksen vuokrat nousevat ensi vuonna noin 7,7 miljoonalla eurolla.

Yksi kiistellyimmistä tilahankkeista on Otaniemen Tietotie 6, josta kaupunki on vuokrannut tiloja opetuksen käyttöön kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Tieto Oyj:n entisiin toimitiloihin siirtyvät ensi lukuvuoden alussa Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukiot.

Tietotien opetustilojen vuokra on noin 2,8 miljoonaa euroa vuodessa. Tilaa on noin 12 000 neliötä. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi (kok.) kertoo, että Tietotie nostaa vuokrakuluja noin kahdella miljoonalla eurolla vuodessa. Ensi vuonna lisäkulut ovat miljoonan luokkaa.

– Toisaalta Tietotien tilat pitävät sisällään paljon yhteiskäytössä olevia tiloja kuten ruokalan, teatteritilan ja liikuntasalin, Niemi muistuttaa.

Opetuslautakunnalla ei ollut Tietotien tiloista päätettäessä tietoa tilojen todellisesta koosta ja hinnasta, sanoo opetuslautakunnan jäsen Mika-Erik Walls (sd.).

– Tietotietä vietiin alusta lähtien kuin käärmettä pyssyyn. Me pyysimme kustannusvertailuja Tilapalveluilta pitkin matkaa, mutta ne olivat usein ylimalkaisia, vaikeaselkoisia tai vastauksia ei saatu. Meillä olisi pitänyt olla käytössämme oikeat luvut. Yhtäkkiä meille tuotiin syyskuun kokoukseen nämä Tietotien liki kolminkertaiset tilakustannukset. Olo oli kuin puulla päähän lyöty.

Wallsin mukaan Tietotiellä on nyt liian paljon tilaa. Lisäksi tilat ovat epäkäytännölliset, esimerkiksi käytävätilaa on paljon.

– Tietotiellä on niin hirvittävän paljon neliöitä, että kohta siellä on se jättilukio, jota vastaan taistelimme. Se (Tietotie) on järkyttävä kustannus. Me maksamme itsemme kipeiksi, Walls sanoo.

Opetuslautakunta on pyytänyt selvitystä, mihin kasvanutta tilakapasiteettia käytetään ja kuka sen maksaa.

– Tietotien osalta on tärkeää, että kohonneet vuokrat tulevat lukio-linjan budjetin päälle, eivätkä näin ole poissa muiden lukioiden määrärahoista, Niemi sanoo.

Tilakustannuksia nostavat myös muun muassa sisäilmaväistöt. Esimerkiksi Jupperin koulussa on pahoja sisäilmaongelmia, ja tontille hankitaan ensi vuodeksi siirtokelpoinen koulu.

– Tulee näitä tulipaloja, joita joudutaan paikkaamaan. Monesti sisäilmaväistöissä päälle tulevat vielä koululaisten kuljetuskustannuksetkin, Niemi sanoo.

Niemen mukaan Espoo on ollut nousevien tilakustannusten kierteessä jo kauan.

– Onko niin, ettei kiireessä ole saatu ratkaisuja, mitkä olisivat kustannusjärkeviä. Kierre on katkaistava.

Niemen mukaan nyt tarvittaisiin aiempaa parempaa näkemystä siitä, mitä tiloja kannattaa korjata ja missä aikataulussa. Tarvitaan myös uudenlaista ajattelutapaa palveluiden järjestämiseen. Olisi mentävä palvelut eivätkä tilat edellä. Esimerkiksi uusien lukioiden yhteyteen voisi harkita esimerkiksi kirjastojen ja muiden kulttuuritilojen toteuttamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Otaniemen jättilukioon muuttaa 800 opiskelijaa ja satoja virkamiehiä – vuokra 6,7 miljoonaa euroa5.9.2018 06.45
Espoon veroprosentti ei nouse, opetusrahoja uhkaa leikkuri 10.9.2018 21.59
Katso yli 20 koulun lista – espoolaispoliitikot sopuun miljardin koulu- ja päiväkotikorjauksista8.9.2018 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu