Kulttuuri

Helena Miettinen kirjoitti parhaat novellit – kokoelma julki Turun kirjamessuilla

Helena Miettinen on viime vuosina kirjoittanut muun muassa lastenkirjoja yhteistyössä Jaana Lehtiön kanssa.

Arkistokuva/Anneli Tuominen-Halomo

Espoolainen kirjailija ja lääkäri Helena Miettinen on voittanut novellikokoelmallaan Hylkeenpyytäjä Kustannus Aarnin vuoden 2018 novellikilpailun.

Voittaja julkistettiin Turun kirjamessuilla tänään. Tuomarit valitsivat Miettisen Hylkeenpyytäjän voittajaksi 86 kokoelman joukosta.

Voiton ratkettua Helena Miettinen kertoo tunteneensa pakahduttavan onnen ja helpotuksen tunteita.

– Kilpailussa merkitsi paljon itselleni myös se, että tekstit arvosteltiin nimimerkillä. Valintaan ei siis ollut vaikuttamassa henkilökuva, brändi, ulkonäkö, aiempi tuotanto, koulutus tai muut sivuseikat, vaan ainoastaan tarina ja teksti, Helena Miettinen pohtii.

Miettisen esikoisromaanin Pyhä Neitsyys (Art House 1990) julkaisemisesta oli kulunut jo toista kymmentä vuotta, kun hän aloitti novellien kirjoittamisen. Miettinen oli silloin kuopuksen kanssa äitiysvapaalla.

– Ajattelin, etten pienissä aikaraoissa pystyisi keskittymään romaanin kirjoittamiseen. Novellit olisivat helpompia kokonaisuuksia hallita. Lisäksi pääni pursusi tarinoita, jotka oli kerrottava, Helena Miettinen kertoo.

Novelleissa ei ole varaa löysiin lauseisiin."

Novellikokoelman piti olla hänen seuraava kirjansa Pyhän neitsyyden jälkeen, mutta toisin kävi. Miettiseltä ehti ilmestyä romaani Kaksi kierrosta taivaaseen (espoolaiskustantamo Myllylahti 2016) sekä Taika Valo -lastenkirjasarja (kirjoitettu yhdessä Jaana Lehtiön kanssa) ennen kuin novellit löysivät itselleen kustantajan.

Helena Miettisen mukaan romaanin kirjoittaminen ja novellien kirjoittaminen eroavat selvästi toisistaan.

– Romaanille täytyy keksiä yksi idea. Novellissa se täytyy keksiä joka kerta uudestaan. Jokaista novellia varten on ideoitava tarina, päähenkilö, sivuhenkilöt ja miljöö, kuten romaanissakin. Novellikokoelmassa kuluu monta romaani-ideaa.

– Novelleissa ei ole varaa löysiin lauseisiin eikä kohtauksiin, se on romaania tiiviimpää ja keskittyneempää kirjoittamista.

Ryhtyessään kirjoittamaan novelleja Miettinen ei vielä tiennyt, että novellikokoelmaa on romaaniakin vaikeampi saada julkaistua.

– Novellini tyrmättiin joissakin kustantamoissa jopa ennen kuin olin niitä lähettänyt: kiitos ei, emme julkaise novelleja, koska niille ei ole Suomessa kysyntää.

Novelli on sopivan mittainen metromatkalla luettavaksi."

Miettinen kertoo novellien ideoiden syntyneen helposti. Hylkeenpyytäjä -kokoelman novellit kertovat vapauden kaipuusta, matkoista, pysäkeistä ja paluista. Novellit vievät todellisuuksiin, joissa arjen lait eivät enää päde.

– Toivon, että novellistiikkaa arvostettaisiin Suomessa enemmän ja että novelleja luettaisiin ja niiden kustantaminen kannattaisi. Toivon kustantajani Aarnin ja Pasi Luhtaniemen puolesta, että Hylkeenpyytäjä löytää tiensä lukijoille.

– Novelli on sopivan mittainen metromatkalla luettavaksi, Helena Miettinen vinkkaa.

Novellikilpailun sato yllätti kustantaja Pasi Luhtaniemen positiivisesti.

– Odotin, että kilpailuun osallistuu 30–40 kirjoittajaa, mutta tekstejä tulikin yli sata, joista 86 täytti asettamamme kriteerit.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Luhtaniemen lisäksi kirjailija Anni Nupponen ja sanataideohjaaja Päivi Haanpää.

Tuomaristo jakoi kilpailutyöt kolmeen osaan ja jokainen sai tehtäväkseen lukea kunkin kokoelman ensimmäisen ja viimeisen novellin kokonaan ja silmäillä muita. Kukin tuomari valitsi lukemistaan kokoelmista seitsemän kokoelmaa seuraavaan vaiheeseen.

– Luimme huolellisesti kaikki 21 kokoelmaa ja annoimme niille kouluarvosanan 4–10. Kun viisi parasta oli selvillä, raati kokoontui vielä keskustelemaan ja miettimään, mikä kokoelma on paras.

Luhtaniemi harkitsee vielä kahden muun kokoelman julkaisemista. Toinen vaihtoehto on tehdä kilpailuteksteistä antologia.

Kouvolassa kotipaikkaa pitävä Kustannus Aarni julkaisee kirjoja historiasta, nyky-Suomesta ja mahdollisista maailmoista.

– Sähköpostissani on nytkin yli 100 käsikirjoitusta, joiden tekijät odottavat palautetta. Julkaisemme vain muutaman kaunokirjan vuodessa. Näin toimien kirjoittaja saa työlleen täyden tuen kustannustoimittajalta, Pasi Luhtaniemi toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu