Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Näetkö sinä tämän ilmiön Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa? – Tutkija: Tanssitapa paljastaa arvostetun persoonanpiirteen mentiinpä sitten foxtrotia tai valssia

Uudessa väitöstutkimuksessa tarkasteltiin tanssipareja ja arvioitiin missä määrin niiden välillä oli vuorovaikutusta. Tanssii tähtien kanssa -ohjelman katsojat pääsevät arvioimaan asiaa itse omalla kotisohvallaan. Susa Matson ja Jarkko Tuominen putosivat ensimmäisinä pois viime vuoden kisassa.

Toni Tervo

Sunnuntaisin televisiossa nähtävästä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta on tullut todellinen hitti. Se herättää tunteita sosiaalisessa mediassa ja on saanut suomalaiset avaamaan omiakin herkkiä piirteitään.

Mutta tiesitkö, millä tavoin ihmisten erilaiset persoonanpiirteet näkyvät tanssilattialla?

Sitä on tutkittu Jyväskylän yliopistossa. Filosofian maisteri Emily Carlson selvitti musiikkitieteen väitöstutkimuksessaan, kuinka ihmisten yksilölliset erot ja sosiaalinen konteksti vaikuttavat musiikin aiheuttamaan liikkumiseen.

Tutkimuksessa selvisi, että tanssitapa heijastaa ihmisen persoonallisuutta ja tunnetilaa – riippumatta siitä, pitikö tämä kuulemastaan musiikista vai ei.  Ihmiset myös tanssivat eri tavalla kun tietävän jonkun katsovan heidän tanssimistaan.

Carlson vertaili, kuinka erilaiset tanssipartnerit vaikuttivat koehenkilöiden liikkumiseen. Hän sai selville, että sellaiset tanssijat, jotka ilmoittivat olevansa empaattisia, muuttivat herkemmin omaa liikkumistaan partnerinsa mukaan.

– Vähemmän empaattiset tanssijat vaihtelivat liikettään niukemmin. Partnerin liikkeisiin sopeutuminen liitetään myös sovinnollisuuteen, joka on yksi niin sanotuista viidestä isosta personallisuuspiirteestä. Tämä ilmenee erityisesti naisilla. Empatia puolestaan vaikuttaa enemmän miesten tanssiliikkeisiin, Carlson sanoo.

Carlson pyysi osallistujia myös katsomaan animoituja tanssipareja ja arvioimaan, missä määrin niiden välillä oli vuorovaikutusta. Selvisi, että sellaisia pareja, jotka ainoastaan liikehtivät samalla tavalla, ei aina pidetty vuorovaikutteisina.

– Tanssijoiden täytyi ilmaista aikeensa olla vuorovaikutuksessa eleillä ja vartalon asennolla ja näyttää, että yhdessä tanssiminen on muutakin kuin saman rytmin tahdissa liikkumista, Carlson selventää.

Carlson toivoo, että voi käyttää näitä tutkimustekniikoita sen selvittämisessä, kuinka musiikkia ja liikettä voidaan hyödyntää terapeuttisina apuvälineinä sellaisten henkilöiden auttamiseksi, jotka kärsivät sosiaalista toimintaa heikentävistä häiriöistä. Näihin lukeutuvat esimerkiksi autismikirjon häiriöt ja monet psykiatriset sairaudet.

Emily Carlsonin musiikkitieteen väitöskirja "Me, you and the dance: Effects of individual differences and social context on music induced movement" tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 3.11.2018.

Lisää aiheesta

Tanssii tähtien kanssa vetoaa "kaikkiin vauvasta vaariin" – mediatutkija kertoo, miten se siinä onnistuu8.10.2018 20.00
TTK rikkoo ennätyksiä: Tätä Hannes Suomisen kolmen kympin tanssia ihaili 1,58 miljoonaa suomalaista – katso myös aiemmat esiintymiset8.10.2018 10.57

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu