Kulttuuri

Sanni Orasmaa laulattaa luonnossa

KULTTUURI Jazzlaulaja ja pedogogi Sanni Orasmaa haluaa viedä ihmiset nauttimaan musiikista luonnon helmassa.

Träskändan puistossa on valtava tammi, jonka juurella Sanni Orasmaalla oli tapana leikkiä. Sama puisto on yhä ja luonto ylipäätään hänelle hyvin tärkeä asia.

Anneli Tuominen-Halomo

Träskändan kartanon Engelin suunnittelema viljamakasiini herää henkiin tulevina viikkoina, kun jazzlaulaja Sanni Orasmaa järjestää siellä luontoa ja musiikkia yhdistävän, yleisölle ilmaisen The Forest in Me -konserttisarjan.

– Minun metsääni on lapsesta saakka kuulunut Träskändan ikiaikainen tammi, jota olen käynyt tervehtimässä pikkutytöstä lähtien. Nyt olen palannut sen juurille ja tuonut musiikin mukanani, Sanni Orasmaa sanoo.

Kaikkien ihmisten pitäisi lähteä luontoon laulamaan."

Ihmisen, luonnon ja musiikin vuorovaikutus on alkanut kiinnostaa Sanni Orasmaata aina vaan enemmän ja enemmän. Hän on opiskellut ekopsykologiaa, perustanut yrityksen ja kirjoittanut kirjan Luonnon aika – rentouttavia hetkiä luonnossa (Metsäkustannus 2018).

– Minulle luonto on venttiili ja maadoittumisen paikka. Metsä on ehtymätön inspiraation lähde ja nyt myös työkaveri.

Nykyihmisen suhde luontoon ei ole enää yhtä tiivis kuin menneillä sukupolvilla oli. Orasmaa muistuttaa, että tämä maa ja kulttuuri on soinut aina. Perinnettä on välitetty laulamalla, meillä on ollut karjankutsuhuudot ja itkuvirret.

– Minun missioni on se, että kaikkien ihmisten pitäisi lähteä luontoon laulamaan. Se on tosi rentouttavaa. Kun luonnossa hyräilee, luonto vastaa ja linnut tulevat lähelle.

Sanni Orasmaa on kehittänyt Luontolaulu-menetelmän, joka on sukellus äänten, luonnon akustiikan ja vanhojen laulujen maailmaan.

Sanni Orasmaa järjestää luontolaulutapahtumia ja -kursseja ja vie asiakkaitaan äänikävelylle, useimmiten Meikoon Kirkkonummelle. Hän on siellä Metsähallituksen yhteistyökumppani.

– Meikossa voi valita reitin mielialan mukaan. Siellä on kirkkaita järviä ja lampia ja hyviä kaikupaikkoja, joissa voi huhuilla.

Luonto tekee hyvää ja Orasmaa painottaa, että se on tutkittua tietoa.

– Jo kymmenen minuutin oleskelusta luonnossa on hyötyä. Verenpaine alkaa laskea ja olo rauhoittua. Kahden tunnin kuluttua stressi alkaa helpottaa. Luontokuvan katselukin rauhoittaa.

Äänikävelyillä puhtaaseen suomalaiseen luontoon voisi Orasmaan mielestä houkutella hyvinvoinnista kiinnostuneita matkailijoita. Luonnolla voi hoitaa terveyttä ympäri vuoden.

– Stressaantuneen ihmisen ääni alkaa löytyä luonnossa. En sanele, vaan ehdotan ja autan avaamaan portteja. Luonnosta voi hakea apua ympäri vuoden.

Konserttisarja

4.11. Bianca Morales - Luontoaiheisia lauluja lapsille.

11.11. Laulaja Sanni Orasmaa

18.11. Sellisti Juho Laitinen

25.11. Pianotaiteilija Seppo Kantonen

2.12. Tapani Rinne Radioton

9.12. Laulaja Sanna Kurki-Suonio

16.12. Träskändan joulu

Konsertit alkavat kello 18 ja kestävät n. tunnin.

Konserttien jälkeen kuulijoilla on mahdollisuus osallistua lyhtyjen valossa äänikävelylle Träskändan luonnonsuojelualueella.

Tapahtuman kotisivut: www.forestinme.com. Sieltä voi varata lipun. Tapahtuma on myös Facebookissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uusi yhdistys ajaa Träskändan kartanon kunnostamista kuntalaisten käyttöön2.1.2017 15.24
Poikkeuksellisen hieno paikka – kesäjuhla edistää Träskändan kartanon saamista kuntalaisten käyttöön31.7.2017 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu