Puheenaihe

HS: Espoo suhmuroi jopa 7 miljoonaa euroa kelvottomaan tietojärjestelmään – Ari Konttas "ei suostu konnan rooliin"

Ari Konttas (kok.) on Espoon kaupungin rahoitusjohtaja.

Päivi Tuovinen

Espoossa on herännyt kriittinen jälkipyykki vuosina 2013–2018 tehdyistä tietojärjestelmäkaupoista.

Helsingin Sanomat kertoo Espoon ostaneen Kuntien Tiera -yhtiöltä it-palveluita yhteensä 11 miljoonalla eurolla. Eniten porua on noussut talous- ja henkilöstöhallinnon Tierasap-tietojärjestelmästä, joka maksoi 6–7 miljoonaa euroa. Sitä ei ole kuitenkaan koskaan otettu käyttöön, koska järjestelmän ominaisuudet olivat Espoolle epäkäytännöllisiä.

Ristiriita syntyi, koska Espoon rahoitusjohtaja Ari Konttas (kok.) on kuulunut Kuntien Tieran hallitukseen vuodesta 2016. Kesällä 2017 kuntalaki muuttui niin, ettei viranhaltija saa osallistua yhtiöön liittyvän asian käsittelyyn kunnissa.

Helsingin Sanomat kertoo, että Konttas oli jäävätty asian käsittelystä, mutta tiukentuneen kuntalain mukaan se ei riitä poistamaan esteellisyyttä.

Helsingin Sanomien haastatteleman Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilaisen mielestä kaksoisroolit olisi pitänyt poistaa kaupunkien hallinnosta kuntalain uudistukseen mennessä.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok.) on kaksoisroolien esteellisyydestä eri mieltä.

– On linjattu, että konsernijohtoon kuuluvia henkilöitä voi valita yhtiöihin, kunhan esteellisyydet hoidetaan, Mäkelä sanoi Helsingin Sanomille.

Konttas kommentoi Helsingin Sanomille juhannuksena 2016 pidettyä ohjausryhmän kokousta, jossa Espoossa käsiteltiin Tierasapin hylkäämistä. Konttas sanoo lähteneensä pois kokouksen päätöksenteosta.

– En suostu konnan rooliin, Konttas kommentoi Helsingin Sanomille.

Edit 29.10. klo 15.43: Muutettu otsikkoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu