Kulttuuri

Lauri Kolttola kommentoi ympäristöä ja muutosta maalauksillaan

Lauri Kolttola on juuri saanut riputettua näyttelynsä Galleria Aarniin. Hänen maalaustensa ideat kumpuavat usein tiivistyvästä ja muuttuvasta ympäristöstä.

Anneli Tuominen-Halomo

Kaupunkirakenne tiivistyy ja laajenee ja sillä on monenlaisia seurauksia. Näitä asioita kuvataiteilija Lauri Kolttola kuvaa Pysähtyneitä välähdyksiä -näyttelyssään Galleria Aarnissa Heikintorilla.

Kolttolan mukaan hänen taiteensa juuret ovat välähdyksenomaisissa mielleyhtymissä, jatkumoissa ja pysähtyneissä kuvissa kivuliaista epäkohdista.

Nyt Helsingissä asuva ja työskentelevä Lauri Kolttola on asunut nuoruuteensa Espoossa ja kirjoittanut ylioppilaaksi Espoon yhteislyseon lukiosta vuonna 2003. Väistämättä tulee mieleen, että maalaukset ovat saaneet pohjavireensä muuttuvasta Espoosta.

– Ajatusten taustalla on osin Espoo ja pääkaupunkiseutu ja osin koko maailma. Ympäristöön liittyvät kysymykset, ihmiskohtalot sen sisällä ja näiden havainnointi pyörivät mielessä usein, Kolttola sanoo.

Lauri Kolttola on valmistunut Taideyliopiston kuvataideakatemiasta vuonna 2014 kuvataiteen maisteriksi. Hän tarkastelee maailmaa myös arkkitehdin silmin, sillä hän on valmistunut arkkitehdiksi Oulun yliopistosta vuonna 2015. Hän on suuntautunut kaupunkisuunnitteluun.

Taiteilija itse arvioi, että hänen teoksiinsa on palautunut piirustuksellisuutta, avoimuutta ja herkkyyttä."

Uusi maalaus saa yleensä alkunsa havahtumisesta johonkin asiaan. Nähdyt vivahteet tiivistyvät kuva-aiheeksi, jossa on tietty tunnelma tai olemus. Tämän kokemuksen Kolttola haluaa välittää maalaamalla.

– Se vaatii hetken, tilaa ja aikaa mietiskellä.

Kolttola päätyi kuvataiteen kautta arkkitehtuuriin ja hänen mielestään näitä kahta ei voi erottaa.

– Kuvataide on usein tukenut arkkitehtuuria ja se saa keinoja kuvallisesta ilmaisusta. Visuaalisen ilmaisun keinot ovat kuitenkin laajemmin käytössä kuvataiteessa.

– Kuvataide tuntuu kokonaisvaltaisemmalta, koska arkkitehtuuriin yhdistyy tekniikkaa ja yhteistyötä, Kolttola miettii.

Kolttola työskentelee arkkitehtina, mutta vapaa-aikana hän on kuvataiteilija.

Pysähtyneitä välähdyksiä -näyttelyn värimaailma on hillitty. Se tulee Kolttolan mukaan osin temperalla maalaamisesta ja osin viehtymyksestä melankoliseen tunnelmaan.

Melkein kaikki näyttelyn teokset ovat syntyneet viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Taiteilija itse arvioi, että hänen teoksiinsa on palautunut piirustuksellisuutta, avoimuutta ja herkkyyttä.

– Kävin pienenä Espoon kuvataidekoulua. Kaipasin takaisin sitä pientä sumeilemattomuutta, joka tekemisessäni silloin oli, Kolttola tunnustaa.

Muistikirjassa oli piirustuksen ja maalauksen kohtauspinnalla olevia luonnoksia, ja näitä tunnelmia siirtyi näyttelyn teoksiin. Luonnoksia voi syntyä vihkoon vaikkapa junamatkalla.

– Pohjustan toisinaan monta pohjaa, mutta useimmiten tekeillä on pari työtä, jotka ovat ihan eri vaiheessa. Kiivaimmassa työskentelyvaiheessa maalaan toista intensiivisesti ja luonnostelen toista.

– Näyttelyn tekeminen on iso ponnistus, mutta antoisa. Se ei ole pelkästään ottava kokemus.

Lauri Kolttola on taidemaalariliiton kokelasjäsen. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä Helsingissä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa, Ranskassa ja Saksassa. Galleria Aarnin jälkeen hänellä on näyttely TM-galleriassa Helsingissä ensi maaliskuussa.

Pysähtyneitä välähdyksiä -näyttely jatkuu Galleria Aarnissa 24. marraskuuta asti.

Galleria Aarni toimii Tapiolassa Heikintorilla (Kauppamiehentie 1) ja se on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–18 ja lauantaisin kello 12–18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu