Puheenaihe

Espoo-lisää uhkaa jälleen leikkuri, kouluissa jaetaan niukkuutta

TALOUSARVIO Kouluissa jaetaan niukkuutta ensi vuonna. Ryhmäkoot kasvavat.

Jos kaupunginjohtajan tuoreeseen budjettiehdotukseen ei tule muutoksia, Espoo-lisää maksetaan maaliskuusta lähtien vain alle kaksivuotiaista lapsista. Espoo-lisää leikattaisiin myös 40 eurolla kuukaudessa.

Arkisto / Katja Juurikko

Espoo-lisää ollaan laskemassa 200 eurosta 160 euroon kuussa. Espoo-lisän maksamista myös lyhennettäisiin vuodella. Jatkossa sitä maksettaisiin vain alle kaksivuotiaan lapsen hoitamisesta kotona.

Kotihoidontukea täydentävän Espoo-lisän leikkaus sisältyy kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän talousarvioesitykseen vuodelle 2019. Jatkossa Espoo-lisää maksettaisiin kuitenkin myös siinä tapauksessa, että perheen isommat lapset ovat päiväkodissa.

Espoo-lisän leikkaamisella pyritään nostamaan varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten osuutta. Muutokset Espoo-lisään tulisivat voimaan maaliskuun alusta lähtien.

Kela maksaa kotihoidontukea, jos alle kolmevuotiasta lasta hoidetaan kotona. Kotihoidontukeen kuuluu tuloista riippumaton hoitoraha, tulosidonnainen hoitolisä ja mahdollinen kuntalisä.

Talousarvioehdotuksessa ei varata rahaa viisivuotiaille tarkoitettuun maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun. Kokeilun oli määrä alkaa Espoossa elokuussa 2019.

Kouluissakin jaetaan niukkuutta ensi vuonna. Sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälän mukaan talousarvioesitys tarkoittaa opetuspuolelle noin viiden prosentin säästöjä.

– Tämä tarkoittaa tiukkaa taloudenpitoa, kaikkeen ei ole varaa niin kuin ennen, Pitkälä sanoo.

Länsiväylä (LV 15.9.) kertoi opetuspuolelle kaavailtujen noin viiden prosentin säästöjen kasvattavan ryhmäkokoja ensi vuonna. Säästötarvetta perusteltiin muun muassa koulutilojen vuokrien nousulla.

Opetuspuolen suurin menoerä ovat henkilöstömenot, joista suurin osa säästöistä pyritään kattamaan.

– Koulujen ryhmäkoot tulevat ymmärrykseni mukaan hieman kasvamaan, sanoo Pitkälä.

 

Lue myös:

Espoon kaupunginjohtaja: Menemme velanotossa äärirajoilla

90 000 kotihoidon käyntiä lisää – vanheneva ikärakenne näkyy Espoon talousarviossa

Yli miljardi rakentamiseen

Koulujen korjaamiseen ja uudisrakentamiseen kuluu 926 miljoonaa euroa vuosina 2019–2030. Päiväkotien vastaava summa on 220 miljoonaa euroa.

Summalla peruskorjataan ja laajennetaan 26 koulua ja 18 päiväkotia ja rakennetaan 24 kokonaan uutta koulutilaa ja 30 uutta päiväkotia.

Useita suuria kouluhankkeita käynnistyy ensi vuonna, mm. Kungsgårdin koulu (17 647 me), Leppävaaran koulukeskus Monikko (41 495 me) sekä Tuomarilan (21 790 me) ja Laajalahden (21 650 me) koulujen elinkaarihankkeet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Katso yli 20 koulun lista – espoolaispoliitikot sopuun miljardin koulu- ja päiväkotikorjauksista8.9.2018 07.00
Miljardi-investoinneista sopu Espoossa: Neljää koulukorjausta aikaistetaan, viiteen päiväkotiin rahat – Katso miten kävi sinun lähikoulusi4.9.2018 15.01
Mitta täyttyi Leppävaaran lukiossa – "Sisäilmaongelmia laastaroitu 6–8 vuotta ja aina menee kosmeettisemmaksi"31.10.2018 10.00
Opetusta uhkaavat säästöt, mutta Espoo vuokrasi kahden lukion verran tilaa, jolle ei ole käyttöä – "Lähdetty rakennus edellä"13.10.2018 07.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu