Puheenaihe

Leppävaaran maauimalaa ei kateta vielä ensi syksynäkään – mahdollistaisi ympärivuotisen uimisen

KUPLA Leppävaaran maauimalan ison altaan kattava kupla ei nouse vielä ensi syksyksikään.

Kaupungin teettämän esiselvityksen mukaan maauimalan kattaminen onnistuu rakenteellisesti. Kupla olisi pystyssä noin lokakuun alusta huhtikuun loppuun.

Espoon kaupunki

Espoon uimahallipulaan ei ole luvassa nopeaa helpotusta, sillä Leppävaaran maauimalan kattaminen talveksi siirtyy jälleen.

Kattamista esittäneen uimaseura Cetus Espoon puheenjohtaja Eero Elovaaran mukaan on hyvin todennäköistä, ettei kuplaa saada vielä ensi syksyksikään.

Samoilla linjoilla on Espoon uimahallipäällikkö Ari Jaakkola. Jaakkola arvioi, että kuplan vaatimia ankkurointeja voitaisiin tehdä aikaisintaan ensi syksynä. Seuraavana syksynä kupla voisi olla otettavissa käyttöön.

Cetus Espoo esitti maauimalan ison altaan kattamista talvikaudeksi jo viime vuonna. Puheenjohtaja Elovaaran mukaan hankkeessa on nyt päästy eteenpäin yksi askel.

– Olemme saaneet rakennusvalvonnasta vaaleanvihreää valoa, joten voimme jatkaa asian kanssa. Meillä on tiedossa, mitä kaikkea tarvitaan siihen, että kattamiselle voidaan hakea poikkeamislupaa, Elovaara sanoo.

Uimahallin rakennusoikeus on jo käytetty. Vaikka kuplasta ei ole tulossa pysyvä, se tarvitsee luvan. Elovaaran ja Jaakkolan käsitys on, että rakennusvalvonta edellyttää, ettei kupla haittaisi Leppävaaran uimahallin näkymistä urheilupuiston suunnalta. Lisäksi kuplan pitäisi sopia ympäristöön.

– Allas on niin iso, että kuplasta tulisi vähintään kymmenen metriä korkea, Jaakkola tietää.

Espoon kaupunginmuseon mukaan uimahalli ei ole suojeltu. Kaupunginmuseo esitti sille suojelumerkintää kaavoitusta koskevassa lausunnossaan vuonna 2012.

Hallia peruskorjattaessa ja laajennettaessa lähtökohtina olivat kuitenkin sen luonne ja ilme. Erityisesti allashallista avautuvat avarat näkymät lounaaseen haluttiin säilyttää.

Hankkeessa on vielä auki paljon merkittäviä asioita, Elovaara muistuttaa.

– Kaupungin kanssa ei ole sovittu esimerkiksi kustannusten jaosta. Sopimatta ovat muun muassa vastuut ja miten kuplaa käytettäisiin, puheenjohtaja luettelee.

Liikuntapalvelupäällikkö Jarmo Ikävalko vakuuttaa, että hanke etenee. Hän ymmärtää, että uimaseura kokee sen tapahtuvan turhan hitaasti.

– Kupla tulisi kaupungin maalle kiinni kaupungin rakenteisiin. Tilapalvelun täytyy olla tarkkana kaikissa asioissa niin rakenteisiin kuin kuplan toimivuuteenkin liittyen, Ikävalko selvittää.

– Tämä on Cetuksen hanke. Seura vastaisi perustamiskustannuksista ja kuplan hankkimisesta.

Ikävalko tunnustaa, että kaupungin näkövinkkelistä katsottuna olisi hyvä, että Cetus siirtäisi kilpauinnin kuplaan. Sitä kautta halleista vapautuisi aikaa muille.

Ikävalko laskeskelee, että kupla ja sen saaminen käyttökuntoon maksaisi 600 000–700 000 euroa. Sen päälle tulisivat vuosittaiset käyttökulut, joiden hän on aiemmin arvioinut olevan noin 100 000 euron luokkaa (LV 23.5.).

Cetuksen puheenjohtaja sanoo, että maauimalan kattaminen on seuralle rahallisesti iso asia, jos he sitoutuvat kustannuksiin. Hallitus ei voi päättää siitä yksin.

– Asiassa on saatava jäsenistön päätös. Vielä me emme voi kuitenkaan esittää heille mitään konkreettista, koska konsepti ei ole hahmottunut, Elovaara valittelee.

Uimahallipäällikön mukaan talvikauden kupla ei mitenkään haittaisi maauimalan normaalia aukioloa. Se avataan toukokuun puolivälin paikkeilla.

– Jos kupla tulisi, saataisiin maauimalan puku- ja pesuhuoneet ympärivuotiseen käyttöön. Sieltä kuplalle tulisi kulkuputki, jotta käyttäjät olisivat suojassa tuulelta ja sateelta.

Elovaara muistuttaa, että Espoolla on suurista kaupungeista vähiten uimahallien vesialaa asukasta kohden.

– Tapiolan uimahallissa ei uida moneen vuoteen. Tavoitteena on, että Matinkylän uimahalli valmistuu vuosien 2021 ja 2022 vaihteen tienoilla, Jaakkola kertoo.

Leppävaaran uimahalli ja maauimala

Uimahalli valmistui vuonna 1969.

Halli peruskorjattiin, sisätiloja laajennettiin ja tehtiin maauimalan osuus.

Uimahalli avattiin tammikuussa 2016 ja maauimala saman vuoden toukokuussa.

Maauimalan iso allas 10 ratainen, 50 metriä pitkä ja 25 metriä leveä. Lisäksi maauimalan puolella monitoimiallas, lasten kahluuallas, vesiliukumäki, kaksi rantalentiskenttää, koripallon heittelyalue ja leikkialue.

Maauimala avoinna noin toukokuun puolivälistä noin syyskuun puoliväliin, muuta lämpimänä syksynä iso allas on pidetty auki viikon tai kaksi pidempään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hallipulaan ei helpotusta Espoossa – Maauimalan kattaminen venyy, jos edes toteutuu23.5.2018 06.45
Ensimmäisenä Suomessa – Espoossa suunnitellaan maauimalan kattamista hallipulan vuoksi1.11.2017 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu