Puheenaihe

Espoo-lisä ja koulusäästöt hiertävät budjettineuvotteluissa – "Suuret investoinnit eivät saa tarkoittaa, että palveluja karsitaan"

TALOUSARVIO Puolueet aloittivat neuvottelut vaitonaisina. Opetuksen säästöt ja Espoo-lisän karsiminen ovat kiperimmät kohdat budjetissa.

Opetustoimea uhkaavat säästöt tarkottaisivat sitä, että ryhmäkoot kouluissa kasvaisivat.

Arkisto/Katja Riihola

Espoon ensi vuoden budjetin käsittelyssä on pallo nyt poliitikoilla. Valtuustoryhmät ryhtyivät käsittelemään kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän talousarvioesitystä keskiviikkona.

Neuvotteluja käydään sovitusti poissa julkisuudesta.

– Perinteisellä kaavalla mennään, kuvailee neuvottelujen alkua suurimman valtuustoryhmän kokoomuksen puheenjohtaja Henrik Vuornos.

Neuvoteltavaa on paljon. Ennakkopuheiden perusteella kipeimmät kysymykset liittyvät erityisesti sivistystoimen säästöihin ja lasten kotihoidon tuen Espoo-lisän leikkauksiin.

Budjettiesityksessä opetustoimeen on esitetty 10 miljoonan euron säästöjä sekä Espoon-lisän rajaamista alle 2-vuotiaille.

Toiseksi suurin valtuustoryhmä vihreät ehti jo julkaista tavoitteensa neuvotteluihin: Opetus- ja varhaiskasvatuksen leikkaukset on torjuttava eikä Espoo-lisää saa karsia.

Demareiden ryhmäpuheenjohtaja Markku Sistonen on vaiteliaampi ja vetoaa sovittuun neuvotteluhiljaisuuteen, mutta viittaa aiempiin puheisiin.

– Espoon suuret investoinnit eivät saa tarkoittaa, että palveluja karsitaan. Jo kuntavaaleissa vaadimme, ettei koulujen ryhmäkokoja saa kasvattaa, Sistonen korostaa.

Budjettiesityksen sivistystoimeen kohdistuvat noin viiden prosentin säästöt merkitsevät vääjäämättä sitä, että opetusryhmät kasvavat kouluissa.

Kokoomuksen Vuornos toteaa, että ryhmä on pääosin kaupunginjohtajan budjettiesityksen kannalla. Vuornos vihjaa kuitenkin, että Espoo-lisän karsinta ei välttämättä mene niin kuin on esitetty. Samanlaisia kaikuja on kuulunut muualtakin.

Veroprosentit valtuusto löi lukkoon jo syyskuussa. Espoo pitää veroprosenttinsa ennallaan. Vihreät ja demarit olisivat halunneet 0,25 prosenttiyksikön korotuksen, mikä olisi tuonut kaupungille lisää verotuloja 18 miljoonaa euroa.

Espoon taloutta rasittavat lähivuosina metron ja raidejokerin investoinnit sekä koulu- ja päiväkotitilojen rakentaminen ja remontointi. Kaupunki ja sen omistamat yhtiöt ottavat ensi vuonna lisää lainaa noin 430 miljoonaa euroa.

Valtuustoryhmien budjettineuvottelut jatkuvat vielä maanantaina. Jos tulosta ei synny, neuvotteluja jatketaan keskiviikkona. Valtuusto käsittelee budjettia 5. joulukuuta.

 

Lue myös:

Kaupunginjohtaja: Espoo äärirajoilla velanotossa

Espoo-lisää uhkaa leikkuri, kouluissa jaetaan niukkuutta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Koulujen ryhmäkoot kasvavat, maksuttomaan varhaiskasvatukseen ei ole varaa ja Espoo-lisäkin leikkuriin – Espoo hakee säästöjä kouluista ja päiväkodeista15.9.2018 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu