Puheenaihe

Espoo suunnittelee uutta 1 000 oppilaan koulua, joka olisi kaupungin suurin peruskoulu ja jonne keskitettäisiin autistien opetusta – alta purettaisiin kaksi nykyistä koulua

KOULUT Pohjois-Tapiolan ja Sepon koulut purettaisiin jättikoulun alta.

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Nykyisten Pohjois-Tapiolan ja Sepon koulujen tilalle halutaan rakentaa uusi Pohjois-Tapiolan koulu. Noin tuhannen oppilaan ja 130 opettajan koulu olisi valmistuttuaan Espoon suurin yhtenäinen peruskoulu.

Vielä viime keväänä suunniteltiin nykyisten koulurakennusten remontoimista, mutta nyt Tilapalvelut-liikelaitos esittää vanhojen koulujen purkamista ja uuden koulun rakentamista.

– 50 vuotta vanhat rakennukset eivät vastaa nykyopetuksen tarpeita. Uudelleen mietityissä tiloissa toimintaa ei tarvitsisi enää sopeuttaa tiloihin, vaan tilat tukisivat toimintaa ja tämän päivän pedagogista opetusta, sanoo erityisasiantuntija Erkko Helin Espoon sivistystoimesta.

Koulun tilat on tarkoitus tehdä joustaviksi ja yhteisöllisyyttä tukeviksi, osittain avautuviksi ja yhdistettäviksi. Tilat suunniteltaisiin myös niin, että esimerkiksi erikoisluokat, ruokasali ja liikuntasali saataisiin iltaisin ja viikonloppuisin taiteen perusopetuksen, urheiluseurojen ja kuntalaisten käyttöön.

Uuteen Pohjois-Tapiolan kouluun tulisivat tilat yhdeksälle autistien opetusryhmälle.

– Keskittämällä useampi autistien opetusryhmä samaan paikkaa saisimme tehtyä toimivat tilat kustannustehokkaasti, Helin sanoo.

Autistien käyttöön rakennettaisiin muun muassa rauhoittumishuone.

Espoon on tarkoitus toteuttaa yhteensä viisi koulua ja neljä päiväkotia niin sanotulla Public Private Partnership (PPP) -mallilla. Pohjois-Tapiolan koulu olisi mahdollisesti yksi tällaisella mallilla toteutettava hanke.

Palveluntuottajana olisi hankkeita varten perustettu projektiyhtiö, jonka kanssa kaupunki tekisi sopimuksen. Palveluntuottaja vastaisi hankkeen koulujen ja päiväkotien rahoituksesta, suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta 20 vuoden ajan.

Uusi koulu on tarkoitus polkaista käyntiin nopeasti. Tarveselvityksen mukaan valmista tulisi olla jo vuonna 2022.

Vanhojen koulurakennusten purkutöiden olisi määrä käynnistyä vuoden 2020 alussa. Koulujen oppilaat tarvitsisivat väistötilat arviolta kahdeksi ja puoleksi vuodeksi.

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsi tiedoksi Pohjois-Tapiolan koulun tarveselvityksen keskiviikkona. Kaupunginhallituksen käsittelyyn PPP-hankekokonaisuus tulee 26. marraskuuta ja kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa 10. joulukuuta.

Uusi koulu

Hanke sisältää tilat 6-sarjaiselle yläkoululle ja 3-sarjaiselle alakoululle. Alakoulussa olisi siis 18 ja yläkoulussa samoin 18 ryhmää. Lisäksi kouluun tulisi 9 autististen lasten ryhmää.

Pohjois-Tapiolan koulu oli määrä peruskorjata vuosina 2021–2023 ja Sepon koulu vuosina 2023–2025.

Nykyisessä Pohjois-Tapiolan koulussa on reilut 300 oppilasta ja Sepon koulussa noin 430 oppilasta. Lisäksi Pohjois-Tapiolassa on parakeissa väistössä Aarnivalkean koulun oppilaat.

Uusi koulu mitoitettaisiin 990 oppilaalle. Henkilökuntaa olisi noin 130.

Koulu tulisi vanhojen koulujen tonteille ja mahdollisesti niiden väliin jäävälle tontille, osoitteeseen Sepontie 2–4.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Opetusta uhkaavat säästöt, mutta Espoo vuokrasi kahden lukion verran tilaa, jolle ei ole käyttöä – "Lähdetty rakennus edellä"13.10.2018 07.45
Aleksi Äimälä haluaa antaa kasvot autismille – "Minulla on ihan tavallinen elämä"21.5.2018 07.15
Espoo lakkauttaa hyvin toimineen autistilasten ryhmän – "Epäonnistuneet integraatiokokeilut romahduttaneet perheitä"24.11.2016 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu