Puheenaihe

Enemmistö transnuorista kohtaa väkivaltaa – kansanedustajat eivät saa translakia säädetyksi

Transihmisten oikeudet ja asema yhteiskunnassa eivät ole vielä läheskään kunnossa. Väkeä Amnestyn lipun takana Pride-kulkueessa.

Päivi Tuovinen

Tutkimusten mukaan joka toinen transnuori kohtaa fyysistä väkivaltaa ja vielä useampi häirintää tai psyykkistä väkivaltaa. Useampi kuin joka toinen transnuori on ajatellut itsensä vahingoittamista ja itsemurhaa.

Transidentiteetin omaavista nuorista 82 prosenttia ilmoittaa kokeneensa koulussa toisinaan tai usein asiatonta kohtelua, kiusaamista tai syrjintää. Tiedot ovat peräisin Nuorisotutkimusseuran Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimuksesta.

Tiistaina 20. marraskuuta vietetään kansainvälistä transmuistopäivää. Syy muistopäivän viettoon on jälleen kerran painava: vuoden aikana on maailmassa murhattu 369 transihmistä.

Luku ei ole suinkaan pienentynyt, vaan se on päinvastoin kasvanut 44 murhalla viime vuodesta. Viharikosten uhreina kuolleiden määrä todistaa lisääntyneestä transihmisiin kohdistuvasta vihasta ja syrjinnästä, mikä tuottaa hengenvaaran ja itsemurhariskin.

Helsingin muistotilaisuus järjestetään eduskuntatalon portailla kello 18.00–19.30. Kansanedustajia on pyydetty kunnioittamaan menehtyneiden muistoa tuomalla oman kynttilänsä tilaisuuteen.

Aamulla eduskunnan Kansalaisinfossa luovutettiin puolueille Amnestyn Suomen osaston vetoomus translain kokonaisuudistuksen sisällyttämiseksi seuraavan hallitusohjelmaan.

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset raportoivat Suomessa viharikoksia hyvin vähän suhteessa niiden tosialliseen määrään.

Euroopan perusoikeusviraston kyselytutkimuksen mukaan Suomessa vuonna 2013 transihmisistä jopa joka kolmas koki syrjintää työelämässä tai työnhaussa, mutta syrjinnästä ei ilmoiteta viranomaisille.

Transmuistotilaisuus järjestetään osana sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumaa TransHelsinkiä, jota on järjestetty vuodesta 1993.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Translakia vaaditaan uusiksi 22 000 suomalaisen voimin – Senaatintorilla järjestetään mielenilmaus perjantaina20.3.2018 15.41
Leffa-arvio: Oscar-voittaja ruotii transsukupuolisuutta9.3.2018 08.40
"Miehiä syrjivä ja transfobinen" – tasa-arvovaltuutettu tutkii kohukampanjan25.8.2017 19.15
Oletko transmaskuliini? Facebookissa voi nyt määritellä sukupuolensa tarkasti2.7.2016 08.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu