Puheenaihe

Espoon sitkeissä budjettineuvotteluissa sopu: Espoo-lisään pientä karsintaa ja ilmaista päivähoitoa 5-vuotiaille

Kuvituskuva.

Espoon valtuustoryhmät pääsivät torstaina aamupäivällä viimein sopuun ensi vuoden budjetista. Vain Perususomalaiset jättäytyivät sopimuksen ulkopuolelle.

Neuvotteluissa torjuttiin kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän esittämiä leikkauksia lasten kotihoidontuen Espoo-lisään.

Kaupungin oma kotihoidotuki säilyy ensi vuonna lähes ennallaan. Alle 3-vuotiaat saavat edelleen 200 euron tukea kuussa.. Viimeisen vuoden tukea leikataan kuitenkin 20 euroa kuussa..

Kokonaan uutena menoeränä Espoolle tulee 5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatuskokeilu, johon Espoo pyrkii mukaan ensi syksystä lähtien. Kokeilu on menossa 20 kunnassa, joista yksi on Kirkkonummi.

Kokeilussa 5-vuotiaille tarjotaan päivittäin ilmaista puolipäivähoitoa eli käytännössä 20 tuntia viikossa.

Lisärahaa päätettiin neuvotteluissa laittaa myös perusopetuksen ja lukion tuntiresursseihin kattamaan kasvanutta oppilas- ja opiskelijamäärää. 

Lasten ja nuorten ennaltaehkäiseviin palveluihin ja perheiden tukipalveluihin sekä vanhus- ja vammaispalveluihin lisätään myös määrärahoja.

Neuvottelutulos nostaa kaupunginjohtajan budjettiesityksen loppusummaa 6,6 miljoonalla eurolla. Sivistystoimeen kohdennetaan summasta 5,7 miljoonaa euroa ja miljoona sosiaali- ja terveystoimeen.

Tekninen ja ympäristötoiimi saa 223 000 euroa. Lisärahalla korjataan leikkipuistoja ja edistetään pyöräilyä.

Kaupungin hallinnosta patistetaan säästämään 400 000 euroa.

Budjettineuvottelut oli määrä saada päätökseen jo maanantaina. Keskiviikon varapäiväkään ei vielä riittänyt sopimuksensyntyyn, joten neuvottelijat kokoontuivat vielä torstaiaamuna kello 7.

Neuvottelujen tuloksena syntyi 42 kohdan pöytäkirja, jonka voi ladata Espoon kaupungin nettisivujen kautta.

Espoon valtuusto päättää talousarviosta 5.12. klo 16 alkavassa kokouksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoo-lisä ja koulusäästöt hiertävät budjettineuvotteluissa – "Suuret investoinnit eivät saa tarkoittaa, että palveluja karsitaan"16.11.2018 08.29
Espoo-lisää uhkaa jälleen leikkuri, kouluissa jaetaan niukkuutta1.11.2018 17.05
Koulujen ryhmäkoot kasvavat, maksuttomaan varhaiskasvatukseen ei ole varaa ja Espoo-lisäkin leikkuriin – Espoo hakee säästöjä kouluista ja päiväkodeista15.9.2018 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu