Paikalliset

Muista mummoa edes jouluna

- Pienillä asioilla voi olla iso merkitys, Stefania Passera viestittää.

Jussi Vaihia

Italialainen Stefania Passera sai varttuneelle lukijakunnalle suunnatun ET-lehden ensimmäisen Ystävyyden palkinnon. Espoossa asuva ja Aalto-yliopistossa graafista alaa opiskeleva Passera palkittiin hänen suunnittelemastaan kampanjasta Soita mummolle.

Kampanjan idea syntyi, kun Passeran piti opintojaan varten järjestää vanhusten hyvinvointiin liittyvä tempaus.

– Vanhusten elämänlaadun parantamiseen ei tarvita tavaraa, vaan läheisten pieniä tekoja ja asennemuutosta. Halusin innostaa suomalaisia erilaisin myönteisin tempauksin soittamaan mummolle tai vaarille ja lievittämään vanhusten yksinäisyyttä, Passera perustelee.

Passera tutki viime maaliskuussa opintojaan varten ikäihmisten ja näiden sukulaisten yhteydenpitoa. Selvityksessä kävi ilmi, että 31 prosenttia kyselyyn vastanneista tunnusti soittaneensa isovanhemmilleen korkeintaan kerran vuodessa. Kyselyyn osallistui 325 henkilöä.

Passera ideoi Soita mummolle -kampanjan, joka nosti tärkeän teeman esille hauskalla ja nuoriin vetoavalla tavalla. Kampanja alkoi levitä huhtikuussa sosiaalisissa medioissa sekä katukeskusteluissa. Lisäksi kesän aikana pääkaupunkiseudun raitiovaunuissa ja metroissa vilahteli virkattuja sydämiä, joiden avulla kiinnitettiin huomiota tempaukseen. Facebookista valjastetut vapaaehtoiset kiersivät eri paikkakunnilla Soita mummolle -kylttien kanssa.

Kampanja huipentui tapahtumaan Narinkkatorilla 11. elokuuta, jolloin paikalle tulleilla oli yhden tunnin ajan mahdollisuus soittaa maksutta mummolle, vaarille tai lapsenlapselle.

Joulu on perinteistä läheisistä välittämisen aikaa.

– Toivon, että joulu ei ole vain esineiden ostamista ja kiiltoa vaan aikaa, jolloin kiintymystä osoitetaan vilpittömästi koko perheelle, Stefania Passera sanoo.

– Toivottavasti ihmiset juhlivat joulua illallisen merkeissä yhdessä isovanhempien kanssa, hieman italialaisella tavalla, tai ainakin käyvät lomalla isovanhempien luona, jos he asuvat kaukana, hän jatkaa.

– Opiskelen ja asun Suomessa, mutta vietän kaikki joulut Italiassa. Vanhempani ovat eronneet, ja aion jakaa joulupäivän tasapuolisesti läheisten kanssa. Yhdessäolo on tärkeää ja mieltä lämmittävää, Passera iloitsee.

– Joulun valmistelut tehdään yhdessä ja näytetään, että huolehdimme sekä välitämme toisistamme. Ongelma yhteiskunnassamme on se, että meillä on tapana tehdä tapahtumista senioreiden osallistumisen kannalta passiivisia sen sijaan, että kysyisimme, mitä heillä on tarjota meille.

Stefania Passera korostaa, että isovanhempia pitäisi muistaa muulloinkin kuin vain jouluna.

– Mutta sekin on hyvä alku. Pienilläkin asioilla voi olla iso merkitys ympärillä oleville ihmisille, hän muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu