Kulttuuri

Kattila on yksi lempiaiheista – taidegraafikko Teija Lehto näkee arjen kauneuden

Teija Lehto kuvaa ympärillään olevia arkisia asioita. Kattila huokuu turvallisuutta, lämpöä ja tuoksuja.

Anneli Tuominen-Halomo

Kuvataiteilija, taidegraafikko Teija Lehto ammentaa aiheensa arkisista asioista. Kuvan aiheena voi olla niinkin jokapäiväinen asia kuin kattila.

Puupiirroksia tavallisista asioista -näyttelyssä Galleria Aarnissa Tapiolan Heikintorilla on nähtävillä Lehdon uusimpia teoksia.

Lehdon teokset ovat valokuvamaisen tarkkoja piirroksia konkreettisista kohteista.

– Kuvissa ei tarvitse ratkoa maailman olemusta tai suurta eksistentiaalista kysymystä. Arkiset asiat sisältävät olemassaolon ihmettelyn ja pohtimisen, Teija Lehto sanoo.

Ensimmäinen arkinen aihe ilmestyi Lehdon teokseen vuonna 2005. Jyväskylän grafiikkatriennaalissa nähtiin Lehdolta kolme teosta, jotka kuvasivat tiskipöytää.

– Olen hirveän huono tiskaamaan eikä minulla ole koskaan ollut tiskikonetta. Kaaos on myös esteettinen ja siinä voi nähdä myös mentaalisen kaaoksen.

Arkinen aihemaailma koukutti hänet heti. Arkisuuden lisäksi hänen työskentelyään motivoivat henkilökohtaisuus, havainnointi ja lähelle katsominen.

– Teokseni korostavat arkisten havaintojen tärkeyttä elämän merkityksellisyyden kokemukselle. Koen, että esineen tai tilanteen yksityiskohtainen kuvaaminen on ikään kuin ajan pysäyttämistä, elämän hetkellisyyden painottamista.

Suuressa osassa kuvista on asetelma, jolla on hyvin pitkä traditio kuvataiteessa.

Vaikka Teija Lehto kuva arkisia asioita, hänen arkensa ei ole harmaata. Kuvat ovat hyvinkin värikylläisiä.

– Värit ovat energiaa ja tunteita, Lehto sanoo.

Osan kuvista Lehto on piirtänyt paikanpäällä. Hänellä on myös tapana ottaa pokkarikameralla kuvia, joista hän muokkaa tai ottaa sellaisenaan aiheen puupiirrokseen.

– Esimerkiksi Sienisaalis on syntynyt minulle lähetetyn valokuvan pohjalta. Se oli työläs työ ja vaati monia vedostuskertoja.

Sienisaalissa erilaiset tatit, kantarellit ja suppilovahverot ovat pöydällä sanomalehden päällä. Lehdon mielestä puupiirroksen olemus on tässä teoksessa parhaimmillaan.

Näyttelyssä on myös pyöreälle, neljä senttiä paksulle koivuvanerille tehtyjä teoksia. Idea lähti liikkeelle jätepaloista, jotka Lehto sai ostaa halvalla.

Pyöreiden teosten tekeminen on Lehdon mukaan ollut vapauttavaa. Ne syntyvät kaivertamalla ja maalaamalla.

Teija Lehto aikoo tulevaisuudessakin tehdä taidetta arkisista asioista.

– Minulle se on arjen luksusta, että havahdun näkemään asioita, vaikkapa kauniisti tulevan valon, kauniin väriyhdistelmän tai muodon.

Teija Lehdon seuraava projekti on Imaginary Landscapes, jossa on mukana neljä pohjoismaalaista taiteilijaa.

Teija Lehto on Paimiossa asuva kuvataiteilija, joka on työskennellyt taidegraafikkona 20 vuotta. Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta 1998 ja suorittanut AMK-tutkintoon tarvittavat täydennysopinnot Turussa 2011.

Vuodesta 2010 lähtien Teija Lehdolla on ollut lukuisia yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea. Hän on osallistunut myös moniin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

Teija Lehdon teoksia on mm. Turun kaupungin, Amos Anderssonin taidemuseon, Turun ja Salon taidemuseoiden, Suomen valtion ja eduskunnan kokoelmissa. Teija Lehto on muun muassa Suomen taidegraafikot ry:n ja Turun Taidegraafikot ry:n jäsen.

Puupiirroksia tavallisista asioista -näyttely jatkuu Galleria Aarnissa 22. joulukuuta asti. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–18 ja lauantaisin kello 12–16.

Lauantaina 8. joulukuuta kello 14 järjestetään Pieni galleriakonsertti ja Teija Lehdon taiteilijahaastattelu. Konsertissa esiintyvät Ari-Pekka Sallinen (kitara) ja Eetu Demasör (viulu). Vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu