Puheenaihe

Kokenut kaavapomo ei rajoittaisi ihmisten valitusoikeutta – ”Kuntalaisten on katsottava päättäjien ja virkamiesten perään”

VAHTI Apulaiskaupunginjohtaja myöntää kaavavalitusten olevan luonnollisesti kiusallisia kaavan laatijoille.

Hannu Penttilä

Päivi Tuovinen

Tuoreessa kyselyssä kävi ilmi, että suurimpien kuntien kaavoituksesta vastaavien virkamiesten mielestä valitukset haittaavat kaavaprosesseja merkittävästi. Kaavasta voi nykyisin valittaa kuka tahansa, asianosaisuutta ei vaadita.

Enemmistö (62 prosenttia) kyselyyn vastanneista virkamiehistä suhtautui myönteisesti siihen, että valitusoikeuden alimmalla kaavatasolla saisi tulevaisuudessa vain asianosainen.

Haitanteosta on kyse vain hyvin harvoin."

Etujärjestöjen teettämään kyselyyn vastasi myös Vantaan maankäytöstä ja rakentamisesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä. Helsingissä aiemmin työskennellyt Penttilä on alallaan kokenut konkari – ja hän on enemmistön kanssa eri linjoilla.

– Kaavavalitukset ovat olennainen osa demokratiaa. Valitusoikeuden rajaaminen ei ole mielestäni asianmukaista.

Penttilä viittaa Vantaan maankäytöstä vuosien varrella syntyneisiin kohuihin ja toteaa, että ”kyllä kuntalaisten on syytä katsoa päättäjien ja virkamiesten perään”.

Penttilänkin mielestä kaavaprosesseista löytyy kuitenkin parannettavaa. Kuntalaisten osallistamista on lisättävä ja valitusten käsittelyä on nopeutettava hallinto-oikeuksien resursseja lisäämällä.

Asukkaiden osallistamisen lisääminen ja valitusten käsittelyn nopeuttaminen toistuivat myös kyselyn vastauksissa. Kuntalaisten toivotaan osaavan vaikuttaa oikeassa kohtaa kaavoituksen edetessä.

Penttilä kiittelee Vantaata sitä, että asukkaat otetaan kaavatyöhön mukaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Kyse ei ole näennäisvaikuttamisesta, vakuuttaa apulaiskaupunginjohtaja.

– Seuraan kaavoittajien työtä ja kyllä he ottavat huomioon asukkailta tulevat viestit.

Näissä asioissa on itse kullakin aina opittavaa."

Vantaalla kaavavalituksia tehdään tasaiseen tahtiin.

– Haitanteosta on kyse vain hyvin harvoin. Useimmiten valituksen syynä on kuntalaisten huoli tutun asuinympäristön muuttumisesta.

Penttilän mielestä onkin tärkeää, että asuinalueen muutos ja sen myönteiset vaikutukset kyetään havainnollistamaan asukkaille mahdollisimman hyvin.

– Muutama vuosikymmen sitten oli näytettävissä vain paperikartta. Pian havainnollistamisessa voidaan hyödyntää jopa 3D-mallinnusta.

Uudellamaalla toimivista kyselyyn vastanneista peräti 80 prosenttia katsoi asuntotuotannon hidastumisen olevan keskeisin kaavavalitusten aiheuttama haitta.

– Kaavan laatijoiden kannalta valitukset ovat luonnollisesti kiusallisia, mutta kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyden ja laillisuuden takaamiseksi valitusoikeus on olennainen tekijä, kommentoi Penttilä.

Hän katsoo kaavavalitusten olevan viesti viranhaltijoille.

– Kyllähän me tiedämme, että näissä asioissa on itse kullakin aina opittavaa.

Kysely on osa tutkimushanketta, jonka teettivät Rakennusteollisuus RT, RAKLI ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Toteutuksesta vastasi Aula Research. Kysely toteutettiin kesällä 2018 ja siihen vastasi 173 kaavoituksen ammattilaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu