Kulttuuri

Tapiolan kuoro sai tunnetun suojelijan – 6 joulukonserttia perinteisissä joulutunnelmissa

KULTTUURI 55-vuotias Tapiolan kuoro tekee kuorolaulua ja laulamisen iloa tunnetuksi kotimaassa ja maailmalla.

Tapiolan kuoron taiteellinen johtaja Pasi Hyökki muistuttaa kuorolaisille, että laulamisessa pitää käyttää koko kroppaa.

Johanna Erjonsalo

Tänä vuonna 55-vuotisjuhliaan viettävä Tapiolan kuoro kunnioittaa perinteitä ja luo uutta. Presidentti Tarja Halonen toimii Tapiolan kuoron suojelijana vuonna 2019. Tehtävä on uusi ja siihen liittyy rooli kuoron puolestapuhujana sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

– Kuoron suojelijana Tarja Halonen tuo lisää näkyvyyttä kuorolle ja kuorossa tehtävälle musiikkikasvatustyölle, kuoron taiteellinen johtaja Pasi Hyökki sanoo. Hänen oma taiteellinen uransa on alkanut Tapiolan kuoron riveistä.

Sitten 50-vuotisjuhlien kuoron hallinto on muuttunut. Kuorolla ei enää ole omaa intendenttiä, vaan se on saanut toimintansa tueksi tuotantoyhtiön ja sen isommat resurssit.

Tapiolan kuoro on aloittanut 17 espoolaiskoulussa ja kahdessa päiväkodissa kuorokerhotoiminnan. Kerhoissa on mukana yli 200 alakoululaista.

– Kuorot kokoontuvat omassa koulussa heti koulupäivän jälkeen. Jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus harrastukseen, johon on helppo osallistua. Pääsykoetta ei ole ja kerhomaksukin on hyvin alhainen ja siitäkin voidaan vapauttaa, Hyökki kertoo.

Kuorokerhoja järjestetään erityisesti niissä kouluissa, joissa on paljon maahanmuuttajalapsia. Tiedon levittäminen kuorokerhotoiminnasta vaatii vielä työtä.

– Kuorokerhot ovat osa kotouttamistyötä, kun eri kulttuuritaustoista tulevat lapset pääsevät laulamaan yhdessä. Kuorokerhot toteuttavat jo Erkki Pohjolan aikoinaan lanseeraamaa Songs building bridges -ajatusta, Pasi Hyökki huomauttaa.

Kuorokerhotoimintaa tukee opetusministeriö kärkihankeapurahallaan.

Vuonna 1963 perustettu Tapiolan kuoro on toimintansa aikana kasvanut tavallisesta espoolaisesta koulukuorosta yhdeksi kansainvälisen kuoromaailman tunnetuimmista instrumenteista. Kuorossa on noin 70 laulajaa ja kuoro uudistuu vuosittain yli kymmenellä uudella laulajalla.

Kuluneena vuonna kuoro sai jo toistamiseen kutsun kapellimestari Valeri Gergijevin isännöimälle Moskovan pääsiäisfestivaalille. Keväällä VocalEspoo-festivaalilla julkaistiin Tapiolan kuoron ja Ylioppilaskunnan laulajien yhteinen Järvi on siintävä sinipinta -levy. Elokuussa kuoro isännöi Suomessa kahta hongkongilaista lapsikuoroa. Marraskuun lopulla Tapiolan kuoro teki vastavierailun Hampuriin Mädchenchor Hamburgin luo.

Nyt Tapiolan kuoro valmistautuu perinteisiin joulukonsertteihinsa.

– Ohjelmassa on paljon perinteisiä joululauluja, juuri niitä, joita yleisö meiltä palautteessaan toivoo. Esimerkiksi Katso ihme taivainen on ollut ohjelmistossa jo 1960-luvulta lähtien. Lisäksi kuullaan muun muassa Varpunen jouluaamuna ja Sylvian joululaulu.

Tapiolan kuorolla on Espoossa neljä ja Helsingissä kaksi VALO-joulukonserttia. Joulukonserttien sarja alkaa Espoon tuomiokirkosta 8. joulukuuta kello 19. VALO-joulukonsertti kuullaan Tapiolan kirkossa 14.12. kello 17 ja kello 19.30 sekä Espoonlahden kirkossa 17.12. kello 18.

Helsingin konsertit ovat Temppeliaukion kirkossa 10.12. kello 17.30 ja kello 20. Liput alkaen 30 euroa Lippu.fi:stä.

Kuoron historiaa

2017 Opetus- ja kulttuuriministeriön Lapsenpäivä-palkinto

2013 Espoon kaupungin Vuoden kasvattajayhteisö -palkinto

2005 Yleisradion Vuoden nuorisokuoro

1996 UNESCO:n esittävän taiteen palkinto

1971 BBC Silver Rose Bowl , Let the Peoples Sing -kuorokilpailun 1. palkinto koulukuorojen sarjassa sekä koko kilpailun pääpalkinto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tapiolan kuorolle hieno tunnustus17.11.2017 11.30
Tapiolan kuoro alkaa laulattaa koululaisia 16.6.2016 19.00
Tapiolan kuoro kiertueelle Israeliin31.12.2014 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu