Puheenaihe

Autojen ensirekisteröintien määrä paisuu pk-seudulla – Espoo kaasutteli ohi Helsingin

Uusia autoja otettiin alkuvuonna käyttöön koko Suomessa peräti reilut 132 000. Niistä joka seitsemäs auto rekisteröitiin Helsinkiin. – 

ESM arkisto

Autojen ensirekisteröintien määrä on kuluvana vuonna kasvanut pääkaupunkiseudulla mittavasti. 

Kun uusia ajoneuvoja rekisteröitiin tammi-marraskuussa koko maassa noin kolme prosenttia enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna, esimerkiksi Espoossa luku oli lähes kaksinkertainen.

Espoossa ensirekisteröintien määrä ylsi henkilöautojen osalta alkuvuonna lähes 10 000 kappaleeseen, jossa kasvua oli peräti reilut seitsemän prosenttia – eli huomattavasti enemmän kuin Helsingissä. Kaikkiaan ajoneuvoja Espoossa otettiin käyttöön alkuvuonna reilut 11 100. 

Ensirekisteröintejä oli koko maassa eniten Helsingissä, jossa uusia autoja otettiin käyttöön hieman yli 18 800. Se merkitsee sitä, että joka seitsemäs suomalainen auto on rekisteröity Helsinkiin.

Alkuvuoden aikana ensirekisteröintien määrä kasvoi koko Suomessa selvästi viime vuotta suuremmaksi, sillä viime vuoden lopulla tilauskanta oli poikkeuksellisen korkealla. 

Myös vuoden alussa käynnistynyt romutuspalkkio lisäsi selvästi uusien autojen kysyntää. Romutuspalkkion vaikutus näkyy selvästi ensirekisteröintitilastoissa kampanjan päättymiseen eli elokuun loppuun asti.

Syyskuun alun jälkeen ensirekisteröintien määrä on jäänyt viime vuotta pienemmäksi, sillä syyskuun alussa käyttöön otettu uusi päästöjen ja kulutuksen mittaustapa WLTP on vaikuttanut myös autojen verotukseen. 

Uusi mittaustapa on aiempaa pidempi ja kuormittavampi, joten se tuottaa samalla ajoneuvolle suuremmat päästöt kuin aiemmin käytössä ollut mittaustapa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu