Kulttuuri

Aarne Pelkonen laulaa joulun klassikoita Olarissa

Aarne Pelkonen on valinnut joululevylleen klassikoiden lisäksi vähän uudempaa joulumusiikkia. Pianistina on Juho Alakärppä.

.

Joulu on oopperalaulaja Aarne Pelkoselle tärkeää aikaa. Hän rakastaa joululauluja, koska niissä yhdistyvät monenlaiset traditiot ja tunteet. Jouluun liittyy paljon konsertteja ja kauniita joululauluja, jotka tulivat Pelkoselle tutuiksi jo lapsena.

– Joulukonserteissa on oma, erityinen tunnelmansa. Ihmiset tulevat konserttiin eri fiiliksellä kuin muulloin, Aarne Pelkonen sanoo.

Tätä joulua juhlistaa hänen Taivas sylissäni -äänitteensä, joka sisältää perinteistä ja uudempaa joulumusiikkia.

– Kysyin Facebook-sivuillani nimiehdotuksia ja päädyin tähän. Halusin ottaa Taivas sylissäni -laulun levylleni, koska sitä on aika vähän äänitetty suomeksi.

Joululevy on äänitetty Keravan ja Espoonlahden kirkoissa. Aarne Pelkosen kanssa levyllä musisoivat hänen pitkäaikainen pianistinsa Juho Alakärppä, urkuri Kalevi Kiviniemi, sellisti Marius Järvi ja Tapiolan kuoro Pasi Hyökin johdolla.

Joulukonserttien lisäksi Aarne Pelkosta työllistävät uuden suomalaisten oopperan Jään, harjoitukset kansallisoopperassa. Oopperan on säveltänyt Jaakko Kuusisto ja libretto perustuu Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkinnon voittaneeseen romaaniin.

– Oopperaa on nyt harjoiteltu näyttämöllä pari viikkoa. Kantaesitys on tammikuun lopussa, Pelkonen kertoo.

Jää-ooppera on Pelkosen mukaan vaikuttava teos sekä musiikiltaan että tarinaltaan.

– Tarina on poikkeuksellinen oopperan tarinaksi, koska se kertoo pappisperheen elämästä.

Baritoni Pelkonen laulaa Jäässä pastori Petter Kummelin roolin.

– Tämä on debyyttiroolini kansallisoopperassa. En olisi voinut parempaa roolia toivoa, Pelkonen sanoo.

Pelkosen mukaan baritoneille on tarjolla paljon rooleja, joissa saa mellastaa ja olla sankarina, mutta pastorin rooli on kaunis riipaisevassa tarinassa.

– Silläkin on oma viehätyksensä, että roolin saa laulaa omalla äidinkielellä.

Konserttiin valmistautuminen on aika lailla erilaista kuin oopperan harjoittelu.

– Oopperan tekeminen on kuukausien työ. Näyttämöharjoituksetkin kestävät yleensä ainakin viisi viikkoa. Rooli kypsyy hiljalleen. Kestää aikansa, ennen kuin laulaja ymmärtää, kuka se roolihahmo on ja miten hän käyttäytyy.

Taivas sylissäni -levynjulkistuskonsertti sunnuntaina 9. joulukuuta kello 18 Olarin kirkossa (Olarinluoma 4). Aarne Pelkonen (laulu), Kalevi Kiviniemi (urut) ja Juho Alakärppä (piano). Liput 10/15 euroa ovelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu