Puheenaihe

Nyt tuli korkean tason varoitus suomalaiskotien piilovelasta – ”Suuria kriisejä edeltänyt aina asuntolainojan liian kova kasvu”

ARKISTO / JOHANNA ERJONSALO

Kotitalouksien kokonaisvelan määrä uhkaa hämärtyä, ja sillä voi olla vakavia seurauksia, varoittaa Suomen Pankki.

Lainoja otetaan useista eri rahoituslähteistä. Lainanhoidon kokonaisrasitteen arviointia vaikeuttavat myös tonttien vuokraus, suuret yhtiölainaosuudet ja taloyhtiölainojen pitkät lyhennysvapaat.

– Monia suuria finanssikriisejä on edeltänyt ja syventänyt asuntoluoton ja kotitalouksien velkaantumisen liiallinen kasvu. Runsaasti velkaantuneet kotitaloudet supistavat talouden häiriötilanteissa voimakkaasti kulutustaan, mikä vähentää kotimarkkinayritysten tuotteiden ja palveluiden kysyntää ja lisää työttömyyttä, muistuttaa johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen pankin tiedotteessa.

Negatiivinen kierre syntyy siitä, että vaikeuksiin joutuneet yritykset puolestaan aiheuttavat pankeille luottotappioita.

LUE MYÖS: Onko sinulla tyypillinen suomalainen asuntolaina? Näin paljon maksat enemmän kuussa vuonna 2019

Pankki on huolissaan myös kulutusluottojen ripeästä kasvusta. Vaikka pienlainojen eli pikavippien osuus on kaikista lainoista on yhä pieni, niiden määrä on kasvanut.

Pankin mukaan jo 380 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Syynä siihen on usein kulutusluoton laiminlyönti.

Koska velkaantumisen kasvu on riski koko kansantalouden vakaudelle, ongelmaan tulisi Suomen Pankin mielestä pikaisesti puuttua. Apuna voisi olla positiivinen luottorekisteri. Se antaisi viranomaisille ajantasaista tietoa kotitalouksien velkojen rakenteesta ja jakautumisesta.

Tänä syksynä valmistui oikeusministeriön tilaama selvitys positiivisesta luottorekisteristä. Selvityksen laati yritysoikeuden professori Erkki Kontkanen. Selvityksessä ehdotettiin perustettavaksi muita kuin maksuhäiriötietoja koskeva positiivinen luottotietorekisteri vuonna 2019 toimintansa aloittavan Tulorekisterin yhteyteen.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on kertonut suhtautuvansa myönteisesti positiiviseen luottorekisteriin, ja tarkempia linjauksia asiasta hän on luvannut lausuntokierroksen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nyt paisuvat yli 35-vuotiaiden velkaongelmat – "Myös asuntolainoja jää maksamatta"11.10.2018 09.20
Hoas pisti robotin tarkistamaan asunnonhakijoiden luottotiedot – näin siinä sitten kävi6.11.2017 10.51
Onko sinulla tyypillinen suomalainen asuntolaina? Näin paljon maksat enemmän kuussa vuonna 20194.12.2018 09.29
Suomalaisperheet: Rahat ovat tiukalla ja univelka painaa – arki on silti entistä parempaa6.9.2018 18.20
Kuluttajaluottoja hakevat yhä velkaantuneemmat – uutta luottoa hakevilla on velkaa ennestään keskimäärin 7 900 euroa18.9.2018 10.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu