Kulttuuri

Ensimmäinen suomalainen laatuaan – Otto Tolosesta klassisen kitaran professori Norjaan

KULTTUURI Espoolaistaustainen kitaristi Otto Tolonen vie suomalaista musiikkiosaamista maailmalle.

Kitaristi Otto Tolonen kehittää nyt kitaransoiton opetusta professorina Norjassa. Hän opettaa edelleen myös Sibelius-Akatemiassa.

Mika Kirsi

Kitaristi Otto Tolonen (s. 1980) on nimitetty kitaransoiton professoriksi Norjan valtiolliseen musiikkikorkeakouluun marraskuusta 2018 alkaen. Professuurikausi on kuusivuotinen.

Tolonen valittiin tehtävään 45 kansainvälisen hakijan joukosta. Oslossa sijaitseva musiikkiyliopisto uudisti syksyllä koko kitaraopetuksensa. Tolonen jakaa tehtävän espanjalaisen vierailevan professorin Ricardo Gallénin kanssa. Tolonen on ensimmäinen suomalainen klassisen kitaran professori.

Suomessa ei ole koskaan ollut tarjolla kitaraprofessuureja, joten asia on Toloselle aivan erityinen. Tolonen sanoo ryhtyvänsä tehtävään innostuneesti ja uteliaasti.

– Olin jo pitkään toivonut opetusvirkaa musiikkikorkeakoulusta ja nyt tämä tilaisuus aukesi. Se, että musiikkikorkeakoulussa on professuuri kitaralle tarkoittaa sitä, että soittimen statuskin on kyseissä koulussa korkea.

Espoolaisille kitaristeille Otto Tolonen on hyvin tuttu, koska hän työskenteli tuntiopettajana Espoon musiikkiopistossa vuodesta 2003 ja sitä ennen Orbinskin musiikkikoulussa. Hän joutui jättämään Emon tänä syksynä, koska aikataulusyistä opettaminen kolmessa eri koulussa ei onnistu. Hän opettaa tällä hetkellä myös Sibelius-Akatemiassa.

Olennaisena osana töihin kuuluu myös uusien opiskelijoiden rekrytointi sekä kansainvälistyminen."

Tolonen on ehtinyt jo huomata, että Norjan valtiollinen musiikkikorkeakoulu todella panostaa kitaraan.

– Esimerkiksi eräs maisteriopiskelija soitti juuri diplomikonserttinsa Vilnassa Liettuan sinfoniaorkesterin solistina. Kyseessä oli koulun järjestämä konsertti ja minut lennätettiin paikalle kuuntelemaan konsertti ja pitämään kurssi paikallisessa korkeakoulussa. Tämä herättää tietenkin positiivisia mietteitä siitä, miten esimerkillisesti koulu suhtautuu kitaraan.

Norjalaiseen konserttielämään Tolonen ei ole vielä ehtinyt tutustua kunnolla. Omatkin konsertit ovat vasta tulossa.

– Olen ymmärtänyt, että kamarimusiikkitoiminta ei ole niin aktiivista kuin Suomessa eikä konsertteja järjestäviä tahoja ole yhtä paljon. Mutta Suomi on tässä mielessä tietenkin hyvin erityislaatuinen maa. Järjestin juuri opiskelijoille konsertin koulussa ja kuulijoita tuli todella paljon. Se oli itselleni todella mieluinen yllätys, Tolonen sanoo.

Opetuskulttuuri on erityisesti alkeisopetuksessa erilaista Suomeen verrattuna. Norjan musiikkiopistossa opiskelu ei ole yhtä tavoitteellista kuin esimerkiksi Suomessa.

– Olen ymmärtänyt, että oppilaan ei odoteta harjoittelevan soittotuntien välillä. Tai tätä ei ymmärtääkseni voi ainakaan vaatia. Innokkaimmat ja lahjakkaimmat oppilaat hakeutuvat musiikkiopiston lisäksi myös yksityisopetukseen ja tätä kautta korkeakouluihin. Yliopistotasolla soitinopetuskulttuuri on kuitenkin samanlaista kuin Suomessa, eli hyvin tavoitteellista, innovatiivista ja laaja-alaista.

Norjassa Otto Tolonen opettaa kandi- ja maisteriopiskelijoita.

– Pidän myös joka päivä Oslossa ollessani kitarasoiton opiskelijoille tekniikkaan ja harjoitteluun liittyviä työpajoja. Haluan myös, että kitaraluokka olisi mahdollisimman paljon tekemisissä koulun muiden osastojen kanssa. Pyrin siis tekemään yhteistyötä esimerkiksi sävellysluokan, musiikkiteknologien sekä muiden instrumentalistien kanssa. Järjestämme heidän kanssa tulevaisuudessa yhteistä opetusta sekä konsertteja. – Olennaisena osana töihin kuuluu myös uusien opiskelijoiden rekrytointi sekä kansainvälistyminen. Tämän takia korkeakoulu haluaa opettajikseen sellaisia pedagogeja ja taiteilijoita, jotka tekevät kansainvälistä uraa.

Tolonen asuu edelleen Suomessa ja matkustaa noin kolme kertaa kuukaudessa Osloon.

– Oslossa kannustetaan opettajia jatkamaan uraa myös esiintyjinä, joten siellä ollaan aikataulullisesti hyvin joustavia. Tämä on tietenkin elinehto esiintymisten kannalta. Esiintymisten ja opettamisen kanssa pitää tällä hetkellä todella kiirettä. Mutta tästä pitää nyt nauttia!

Otto Tolonen

Tolonen aloitti opintonsa Espoon musiikkiopistossa Andrzej Wilkuksen johdolla.

Hän on valmistunut Jukka Savijoen kitaraluokalta Sibelius-Akatemiasta.

Opiskeluaikana hänet palkittiin 20 kansainvälisessä kitarakilpailussa.

Parhaillaan hän toimii tuntiopettajana sekä viimeistelee tohtoriopintojaan Sibelius-Akatemiassa.

Tuntiopettajana EMOssa 2003–2018.

Tolonen levyttää Alba-levymerkille.

Kuluvalla kaudella hän esiintyy Suomen ja Norjan lisäksi Belgiassa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Otto Tolosen Retratos-levy on Emma-ehdokakkaana 2019 klassisten levyhen sarjassa. Levyllä on italialais-argentiinalaisten säveltäjien kappaleita, mm. Piazzollan, Regondin, Companyn, D´Angelon ja Ramirezin teoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Soitto soi Emossa nyt vapaammin – yksi maan suurimmista taideoppilaitoksista uudisti opetussuunnitelmansa9.12.2018 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu