Puheenaihe

Ravintoa sekä mielelle että vatsalle – Leppävaarasta löytyy Suomen toiseksi vanhin teatteriravintola

LEPPÄVAARA Ravintola Alberga on Suomen toiseksi vanhin teatteriravintola.

Vuokko-Varila Kiverä pyörittää yhdessä miehensä Keijo Kiverän kanssa Leppävaarassa ravintola Albergaa. Se on Suomen toiseksi vanhin teatteriravintola. Vanhin on Helsingissä sijaitseva Kaksi kanaa.

Päivi Tuovinen

Leppävaarasta löytyy Suomen toiseksi vanhin teatteriravintola. Ravintola Alberga aloitti 30 vuotta sitten Leppävaarassa tavallisena ruokaravintolana, mutta vuonna 1991 siitä tuli vähän sattuman kaupalla teatteriravintola.

– Näyttelijä Eeva Litmanen ja silloinen Espoon teatterin johtaja Tytti Oittinen ehdottivat yhteistyötä, kertoo ravintoloitsija Vuokko Varila-Kiverä.

– Innostuimme heti, vaikka meillä ei ollut mitään teatterikokemusta. Se oli jotain uutta ja antaa huomattavasti lisää sisältöä ravintolatoimintaan, jatkaa keittiömestari Keijo Kiverä.

Pariskunta ei tuntenut Litmasta entuudestaan, mutta sittemmin tästä tuli heille tärkeä tukihenkilö ja Albergan vakionäyttelijä.

Vuosien varrella myös teatteri on tullut tutuksi.

– Keijo on jopa kerran näytellyt maitomiestä, nauraa Vuokko Varila-Kiverä.

Alkuaikoina Kiverä myös ajoi valot itse.

– Tässä on oppinut mielettömästi erilaisia asioita, toteaa Kiverä.

Teatteriravintolatoiminta asettaa tietysti vaatimuksia tilalle ja esimerkiksi valoille.

– Lisäksi näyttelijöiden kanssa on oltava henkilökohtainen kontakti ja luottamusta, toteaa Kiverä.

– Ja kyllä tämä vaatii aika paljon pyyteetöntä työtä, siksi isot ketjuravintolat eivät ole lähteneet tähän, hän lisää.

Yrittäjäpariskunta kehuu kilvan näyttelijöiden osaamista ja työmoraalia. Monet näyttelijät ovatkin olleet mukana useissa esityksissä Albergassa. Tuttuja kasvoja vuosien varrelta ovat Eeva Litmasen lisäksi muun muassa Susanna Haavisto, Eija Ahvo, Risto Autio, Miia Nuutila ja Kirsi Ylijoki.

Yrittäjäpariskunta tietää, että teatteriravintolassa toimii erityisesti komedia, jossa on hauska ja onnellinen loppu.

– Yksi totaalinen poikkeus tästä lajityypistä oli Aino Kallaksesta kertova Nainen kuin jäätynyt samppanja. Se oli todella hieno esitys ja siitä tuli myös erittäin suosittu, muistelee Varila-Kiverä.

Pariskunta suunnittelee yhdessä jokaiselle näytelmälle oman menun. Innoitus voi löytyä vaikka näytelmän aikakaudesta tai tapahtumapaikasta.

– Ensin pitää lukea näytelmä ja katsoa, onko siinä jotain josta saisi kiinni, kertoo Kiverä.

Joskus menu on saanut innoituksen näyttelijän lempiruoasta.

– Ja Susanna Haavisto toi kerran oman jälkiruokareseptinsä, Varila-Kiverä muistelee.

30 vuoteen on mahtunut monenlaista. Alberga avattiin korkeasuhdanteen aikana, mutta pian koitti 90-luvun lama.

– Helsingin keskustassa meni silloin moni ravintola nurin ja sitä kautta siirtyi asiakkaita tänne, muistelee Kiverä.

Helppoa aikaa se ei ollut.

– Menimme sisulla ja työllä eteenpäin. Palkkaa emme saaneet varmaan useampaan vuoteen, mutta olimme nuoria ja usko omaan tekemiseen oli kova, Varila-Kiverä sanoo.

– Kun on nähnyt 90-luvun pahan laman, niin myöhemmät lamat ja taantumat eivät ole tuntuneet niin pahoilta, Kiverä jatkaa.

Albergan lisäksi pariskunnalla on Leppävaarassa kaksi muuta ravintolaa: Sellossa sijaitseva Base ja Albergan naapurissa oleva Harakanpesä. Heillä on 25 vakinaista työntekijää ja lisäksi joukko osa-aikaisia. Albergan ravintolapäällikkönä työskentelee tytär Päivi Kiverä.

Lisää aiheesta

Raitin pysäkillä ei tarvitse potea yksinäisyyttä – Leppävaarassa on tarjottu lämpöä ja kavereita jo 25 vuotta23.12.2018 07.00
Leppävaara sai uuden Valopilkun – kutee todistettavasti Monikonpurossa1.12.2018 15.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu