Kulttuuri

Uusia tuulia kuvataidekoulussa – design tulee vahvasti mukaan opetukseen

KULTTUURI Espoon kuvataidekoulu täyttää 40 vuotta ja juhlii erilaisin tapahtumin pitkin vuotta.

Espoon kuvataidekoulun rehtori Maritta Poijärvi esittelee kalenteria, johon on merkitty kaikki juhlavuoden tapahtumat. Juhlintaan osallistuvat kaikki toimipisteet.

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon kuvataidekoulun rehtori Maritta Poijärvi on innoissaan siitä, että kuvataiteen perusopetuksen rinnalla tarjotaan nyt käsityön perusopetusta design & teknologia -painotuksella. Molempiin linjoihin liittyy myös yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa.

Uudessa opetussuunnitelmassa molempiin on luotu omat opintopolut, jotka alkavat pienistä lapsista ja vievät ammattiopintoihin asti.

– Piirtäminen ja maalaaminen eivät jää taka-alalle. Mahdollisimman laaja materiaalien tuntemus ja kädentaidot ovat molempien linjojen perusta, Poijärvi sanoo.

Kaikenlainen käsillä tekeminen on arvokasta."

Espoon kuvataidekoulu on muotoilun opetuksessa edelläkävijä. Esimerkiksi Mankkaan päiväkodissa on kaksi eskariryhmää, jotka ovat aloittaneet muotoiluun tutustumisen.

– Opetustoimi toivoo, että jatkaisimme lukiolaisille suunnattua muotoilukurssia, jota olemme pilotoineet ansiokkaasti, Poijärvi mainitsee.

Tulevaisuudessa käsityön perusopetus design & teknologia -painotuksella saattaa houkutella yhtä paljon harrastajia kuin kuvataiteen perusopetuskin.

Aloittaessaan kuvataidekoulussa oppilaat voivat vapaasti valita, kumman linjan he valitsevat.

– Muotoilun kautta tavoitamme laajemman kohderyhmän. Muotoilu on aina toiselle tekemistä ja se on sisältää tiimityöskentelyä, ongelman ratkaisua, visuaalista viestintää ja kommunikointia.

– Kuvataiteessa voi tehdä juuri niin kuin itse haluaa, mutta muotoilu edellyttää erilaisten vaihtoehtojen miettimistä.

Poijärvi korostaa, että kaikenlainen käsillä tekeminen on arvokasta. Erilaisten materiaalien kanssa työskentely kiinnostaa lapsia ja nuoria.

– Muotoiluun liittyy myös erilaisten materiaalien tunnistaminen ja kyky yhdistää niitä. Muotoiluopetukseen sisältyy myös materiaalien uudelleenkäyttö, eettisyys ja esteettisyys. Teknologiaa ja digitaalisuutta hyödynnetään välineenä monipuolisesti muotoiluprosesseissa.

Muotoiluopintoja tarjotaan ensi syksynä kaikille ikäryhmille. Sitten katsotaan, montako ryhmää perustetaan.

– Kun Espooseen rakennetaan uusia oppimiskeskuksia, olemme kiinnostuneita tekemään yhteistyötä, koska kaikkien tilojen ei tarvitse olla omia. Opinmäessä tilojen yhteiskäyttö on toteutettu onnistuneesti.

Uudet opetussuunnitelmat uudistavat myös arvioinnin.

– Myös oppilashallinto-ohjelmaa uudistetaan. Oppilasrekisteriin voi tallentaa oppilaiden töitä ja tuntisuunnitelmia. Oppilaan koko opiskeluhistoria on mahdollista tallentaa portfolioon kuvina, teksteinä ja videoina. Dokumentaatio on jatkuvan arvioinnin takia tärkeää, Maritta Poijärvi sanoo.

Tapahtumia

Espoon kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1979.

Vuosi alkaa Kymppi kuviksessa III – taidekasvattaja kuvantekijänä -näyttelyllä Espoon kulttuurikeskuksessa.

Kuvataidekoulun nykyisten opettajien näyttely Vuorotellen Heikintorin tapahtumatilassa 18.1–10.2. Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11–20.

12.1.alkaen elävän mallin piirustusta joka toinen lauantai Heikintorilla kello 16–18 (maksullinen).

Oppilaat saavat käyttöönsä muotisuunnittelija Alisa Närväsen ja Elina Peltosen Ensaemble-merkin suunnittelemat taiteilijatakit.

Juhlavuonna satsataan maksuttomien tapahtumien ja työpajojen toteuttamiseen.

Espoon kuvataidekoulu antaa kuvataiteen sekä käsityön laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta design & teknologia painotuksella 5–20- vuotiaille lapsille ja nuorille 11 opetuspisteessä.

Kuvataidekoulun viikoittaiseen opetukseen osallistuu yli 1 400 oppilasta. Lyhytkurssit tavoittavat yli 6 000 lasta ja nuorta vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vuoden kuvataidekasvattaja löytyi Espoosta – tuore apulaisrehtori on kehittänyt opetusta vuosia26.11.2018 11.20
Aika inspiroi – Lasten ja nuorten taidonnäytteitä Aika hyvin! -näyttelyssä Tapiolassa12.4.2018 15.47
Kuvataidekoulussa syntyy vaikka ihmekone23.4.2013 17.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu