Puheenaihe

Helsingin ydinkeskusta sai uuden leffateatterin – nimettiin elokuvakaunottaren mukaan

ELOKUVA Elokuva-arkiston esitykset muuttavat Orionista Oodiin, jossa avaa uusi Kino Regina.

Regina Linnanheimo elokuvassa Rakkauden risti (1946).

Kavi

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) uusi elokuvateatteri Kino Regina avaa Oodissa tulevana viikonloppuna.

Regina korvaa Kavin teatterina aiemmin Eerikinkadulla toimineen legendaarisen Orionin.

Uuden teatterin nimi on kunnianosoitus suomalaisen elokuvan valovoimaisimpiin kuuluvalle tähdelle Regina Linnanheimolle.

Vuosina 1915–1995 eläneen Linnanheimon vaikutus näkyi vahvasti paitsi kameran edessä myös sen takana. Hän oli sekä näyttelijä että käsikirjoittaja.

Linnanheimo aloitti elokuvauransa 1930-luvulla Valentin Vaalan komedioissa ja Teuvo Tulion melodraamoissa, ja hänestä tuli suomalaisen elokuvan rakastettu kassamagneetti.

Kino Regina muodostaa hauskan liiton Mannerheimintien toisella puolella sijaitsevan Bio Rexin kanssa. Latinan regina tarkoittaa kuningatarta ja rex kuningasta.

Kino Regina on myös luonteva pari Kavin Sörnäisten elokuvateatterille Kino Tuliolle. Linnanheimo ja Tulio olivat työtoveruuden ohella rakastavaisia ja aikansa kohupari.

– Kavi on erittäin mieluisa ja luonteva kumppani kaupunginkirjastolle, koska molemmilla on samankaltaisia kulttuurin ja mediakasvatuksen edistämiseen liittyviä tehtäviä. Kirjaston ja Kavin sisällöt rikastuttavat hienolla tavalla toisiaan, toteaa kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Modernin elokuvateatteritekniikan lisäksi Reginassa on valmiudet esittää perinteistä filmiä parhaalla mahdollisella tavalla sen kaikissa muodoissa. Teatterissa on 70 mm:n elokuvatekniikka ja täysimittainen cinemascope-formaatti.

Ohjelmistossa esille pääsevät entiseen tapaan elokuvahistorian keskeiset teokset ja harvinaisuudet populaarikulttuuria unohtamatta.

Kino Regina on oma selkeä kokonaisuutensa keskustakirjastossa. Teatterin käyttöaika on jaettu kirjaston ja Kavin kesken siten, että Kavilla on esitystoimintaa iltaisin tiistaista sunnuntaihin.

Päivisin Kino Regina toimii auditoriona.

Varaslähtö viikonloppuna

Kino Reginan avajaisviikonloppuna esitetään makupaloja kevään ohjelmistosta.

Virallinen ohjelmisto käynnistyy tiistaina 15. tammikuuta.

Varaslähdössä esittäytyy ohjelmiston uusi teemasarja Elokuvataivas, jossa esitellään elämää suurempia elokuvaklassikoita ja valotetaan elokuvataiteen kehitystä teknisestä näkökulmasta.

Keskeisiä avajaiselokuvia on Frank Borzagen Seitsemäs taivas (1927) – yksi maailman kauneimmista mykkäelokuvista.

Lasten näytökset aloittaa lyhytelokuvanäytös Myyrän seikkailut.

www.kavi.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu