Kulttuuri

Satojen kasvojen galleria – Riitta Forsman rakastaa kasvojen piirtämistä

Riitta Forsmanin näyttelyssä voi viihtyä pitkään tutun näköisiä kasvoja etsien.

Anneli Tuominen-Halomo

Kasvot ovat kuvataiteilija Riitta Forsmanin mielestä loputtoman kiinnostava aihe. Kaikissa kasvoissa on jotain kiehtovaa. Hänen Ihmisiä ja metallia -näyttelyssään onkin satoja kasvoja.

Nuo kasvot kuuluvat kaikenlaisille ihmisille: suomalaisille, ulkomaalaisille, tavallisille ihmisille, julkkiksille, pakolaisille... Mallit ovat usein lehtikuvista, mutta Riitta Forsman on piirtänyt myös mallista. Vaikka Forsman on napannut idean lehtikuvasta, hän häivyttää osan leimallisista kasvonpiirteistä, koska hän ei ole halunnut tehdä julkkisgalleriaa.

– Kun näen aamun lehdessä kuvan vaikkapa maalia juhlivasta jalkapalloilijasta, saatan repäistä kuvan talteen.

– Sillä ei tehdessä ole merkitystä, keitä he ovat. Tärkeintä on pilke silmäkulmassa, taiteilija sanoo.

Galleria Aarnissa nähtävillä olevista töistä Naiskasvoja-kooste on taiteilijalle tärkein.

– Ne kaunottoret, joita nykyään kuvissa esitellään, eivät ole koko totuus. Meitä naisia on todellakin joka lähtöön.

Aloittaessaan kuvan tekemisen Riitta Forsman alkaa piirtää ihmistä, ei miestä tai naista.

Hänen huomionsa kiinnittyy ensimmäiseksi ihmisen koko ilmeeseen, mutta silmät ovat erityisen tärkeät. Hän aloittaakin piirtämisen silmistä. Silmien siristyskin voi muuttaa ilmeen ihan toisenlaiseksi.

Hän haluaa kesyttää materiaalin, joka koetaan kovaksi ja kylmäksi."

Riitta Forsman kaivertaa kuvat metallikaivertimella ohuelle alumiinilevylle ja viimeistelee mustalla tussilla. Tyypillisimmillään kuvat ovat 5x6 sentin kokoisia.

– Se nautinto, kun saan ilmeen sellaiseksi kuin haluan! Kasvojen piirtäminen on kaikesta tekemisestä kaikkein hauskinta, Riitta Forsman huokaa.

Taito on kehittynyt tekiessä. Ensimmäiset kasvokuvat Forsman muistelee tehneensä jo vuonna 2013. Idea sai alkunsa siitä, kun ystävä pyysi häntä tekemään heidän yhteiselle ystävälleen syntymäpäivälahjaksi kasvokuvista kootun mobilen.

Metallia on Riitta Forsmanin mukaan kiva työstää. Inhimillisen ja kovan kontrasti on kiinnostava. Hän haluaa kesyttää materiaalin, joka koetaan kovaksi ja kylmäksi.

Viime vuosina Riitta Forsman on käsitellyt teoksissaan myös luonnonsuojelua ja pakolaistulvaa.

– Pelko ja turvattomuus koskettavat minua myös. Yksi teos sai alkunsa terrori-iskusta.

– Yhteiskunnallisuus, ympäristön tila, heikomman puolella oleminen ja huumori ovat minulle tärkeitä asioita ja syy tehdä tätä työtä.

Viime kuukaudet Riitta Forsman on työstänyt isoa Köyhien taivas -nimistä, kaksi metriä korkea ja kolme metriä leveää metalliteosta. Taiteilija toivoo, että se pääsisi mukaan yhteisnäyttelyihin.

Helsingissä asuva ja työskentelevä Riitta Forsman on muun muassa Muu ry:n ja Helsingin Taiteilijaseuran jäsen. Hänen teoksiaan on esimerkiksi valtion taidekokoelmissa.

Seuraavaksi Forsmanin teoksia nähdään kansainvälisellä Art Fair Suomi 2019 -nykytaidefestivaalilla Kaapelitehtaalla toukokuussa.

Galleria Aarni toimii Heikintorilla Tapiolassa (Kauppamiehentie 1). Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–18 ja lauantaisin kello 12–16. Ihmisiä ja metallia -näyttely jatkuu 26. tammikuuta asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu