Kulttuuri

Espoolaiskirjailija kirjoitti vuoden parhaan tiedekirjan

Seppo Hentilä kirjoittaa analyyttisesti ja lukijaa kiinnostavasti siitä, miten sisällissodan vaikutukset ovat näkyneet Suomessa.

Reijo Nenonen

Espoolainen tiedekirjailija ja Helsingin yliopiston poliittisen historian emeritusprofessori Seppo Hentilä on saanut Vuoden tiedekirjapalkinnon teoksesta Pitkä varjot. Muistamisen historia ja politiikka (Siltala).

Teoksessaan Hentilä pureutuu historiapolitiikan näkökulmasta siihen, miten sisällissodan kokemukset ovat olleet läsnä suomalaisessa yhteiskunnassa ja jättäneet siihen oman jälkensä.

Hentilä seuraa sisällissodan synnyttämiä laineita sadan vuoden ajalta ja pohtii julkisen aineiston pohjalta niiden muovautumisen, purkautumisen ja uusintamisen mekanismeja.

Valintaperustelujen mukaan olennaista Hentilän tutkimuksessa on, että hän tulkitsee vuoden 1918 kokemuksista käytyjä muistikamppailuja laajemmasta Suomen poliittisen historian näkökulmasta. Hän saa esiin sisällissodan asetelman, punaisten ja valkoisten vastakkainasettelun, jatkuvuudet suomalaisessa yhteiskunnassa. Hän kertoo myös sen lievenemiseen ja ajoittaiseen uudelleenkärjistymiseen liittyvistä seikoista.

Hentilän teoksen vahvuus on Suomen poliittisen historian suvereenissa hallinnassa. Hän kuvaa sisällissodan pitkän varjon eri sävyjä vakuuttavasti ja elävästi. Lisäksi hän arvioi monipuolisesti sisällissotaa käsittelevää aikaisempaa historiantutkimusta.

Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto myöntävät Vuoden tiedekirja -palkinnon ansiokkaalle tiedekirjalle. Palkintona on 10 000 euroa.

Kunniamaininnan sai Tuomas Aivelo kirjastaan Loputtomat loiset (LIKE). Kirjassaan Aivelo kuvaa kenttätyötä ja menetelmiä omien tutkimushankkeidensa kautta ja kytkee ne laajempiin tieteellisiin keskusteluihin.

Palkintoraati luki noin 50 pieniltä ja suurilta kustantamoilta vuonna 2018 ilmestynyttä tiedekirjaa. Finaaliin valittiin 10 teosta.

Vuoden tiedekirja -palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vuoden tiedekirja on valittu – "Osoittaa, että koulukotisijoituksissa tapahtui vääryyksiä"11.1.2017 17.45
Näin tehdään murha – kirjailijat antavat vinkkejä dekkarin kirjoittamiseen Tapiolassa1.6.2017 19.00
Palaute on kirjailijalle tärkeää – Mari Pyy siivosi kirjastaan muumioiden käyttämän puhetavan25.10.2018 13.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu