Puheenaihe

Omakotiasukkaat: Espoo petti lupauksensa – päiväkodin sijaan pientaloalueelle tulossa mielenterveyskuntoutujien yksikkö

KAAVOITUS Kurttilaan piti tulla päiväkoti, mutta kaupunki suunnitteleekin paikalle mielenterveyskuntoutujien asumispalveluyksikköä.

Kuvituskuva.

Johanna Halava / kuvituskuva

Espoon Kurttilassa ovat pientaloalueen asukkaat hermostuneet suunnitelmista rakentaa asuntoja mielenterveyskuntoutujille. Asukkaat kokevat tulleensa petetyiksi, koska paikalle piti tulla päiväkoti.

Espoon on varannut hankkeelle kaupungin omistaman tontin, johon tulisi Pihlajakoti Oy:n ylläpitämä asumispalveluyksikkö. Hanke korvaisi nykyisen vastaavan yksikön Kivenlahdessa.

Uudehkon pientaloalueen asemakaavassa Kurttilantie 19:ssä sijaitseva tontti on tarkoitettu päiväkodille.

Espoon kaupunki käynnisti viime lokakuussa kaavamuutoksen, joka mahdollistaisi asuntojen rakentamisen mielenterveyskuntoutujille.

Asuntolasta on suunniteltu 26-paikkaista. Asumispalvelut ostaa Espoon kaupunki.

Yksikössä tuetaan kuntoutusvaiheessa olevia asukkaita, jotka kuitenkin asuvat melko itsenäisesti. Henkilökunta on paikalla päivä- ja ilta-aikaan.

Kaupunki pyysi viime vuoden puolella asukkaiden mielipiteitä kaavamuutoksesta, joka muuttaa tontin käyttötarkoitusta.

Vastaanotto hankkeelle oli kielteinen. Mielipiteitä tuli 29 kappaletta, joissa kaikissa vastustettiin hanketta ja pidettiin asumisyksikköä pientaloalueen keskelle sopimattomana.

Mielipiteensä kertoneet asukkaat ihmettelevät myös sitä, miksi vastaavanlaisia yksikköjä sijoitetaan varsin lähelle toisiaan.

Saunalahdessa on jo kaksi tuetun asumisen yksikköä ja Kurttilassakin yksi. Asukasmielipiteessä todetaan, että kilometrin säteellä olisi lähes 70 tuettavaa ja kuntoutettavaa asukasta.

Kaupunkisuunnittelukeskuksen vastineessa todetaan, että alueella jo olevat yksiköt eivät palvele mielenterveyspotilaita.

Mielenterveyspotilaille suunnattuja tuettuja asumisyksiköitä on eri puolilla Espoota 10.

Yksikköön sijoittuvat asukkaat ovat normaaleja aikuisia espoolaisia, jotka tarvitsevat arjen hallintaan tukea, eivätkä vastaavanlaiset yksiköt ole aiheuttaneet häiriöitä alueillaan, kaupungin vastineessa huomautetaan.

Kaavamuutoksen johdosta lähetyissä mielipiteissä on jopa syytetty kaupunkia petoksesta.

Närää aiheuttaa se, että tontteja on myyty alueelta vasta muutamia vuosia sitten ja silloin asukkaat olettivat, että naapuriin tulee päiväkoti. Jos alueen kaavaa muutetaan, asukkaat pelkäävät, että tonttien arvo putoaa.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan vastineessa muistutetaan, että kysymyksessä on 2 000 asukkaan alue, jolle suunnitellaan vain 26-paikkaista asumisyksikköä.

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee kaavamuutosta keskiviikkona 16. tammikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hallitus jyräsi lautakunnan Espoossa: Mielenterveyskuntoutujien koti lakkautetaan11.4.2017 10.08
Kurttilaan uusi koulu- ja päiväkotikeskus21.6.2016 17.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu