Puheenaihe

Voiko päänleikkauksesta tuomion saanut ex-sotilas jäädä Suomeen? – Laki on ankara, mutta Migri ei ota tapaukseen suoraa kantaa

Rikoksesta Suomessa tuomittua turvapaikanhakijaa ei voida karkottaa maasta ennen kuin turvapaikkaprosessi on saatu päätökseen, sanoo Maahanmuuttoviraston (Migri) turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Asia nousi esille, kun Helsingin käräjäoikeus tuomitsi irakilaisen ex-sotilaan vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeusrangaistukseen sotarikoksesta.

Irakissa isis-sotilaan pään irti leikannut mies oli tullut Suomeen turvapaikanhakijana. Hän ei ole kertonut, onko hän saanut turvapaikkapäätöstä.

Jos miestä uhkaa palautusmaassa vaino tai kuolemantuomio, häntä ei voida lain mukaan palauttaa missään tilanteessa.

Esko Repo ei ota suoraa kantaa irakilaisen miehen saamaan tuomioon. Hän kommentoi tilannetta kuitenkin yleisellä tasolla.

– Ajatellaan, että on irakilainen turvapaikanhakija, joka saisi kielteisen turvapaikan. Jos hän voisi kotimaassaan joutua kuolemanvaaraan, niin häntä ei palautettaisi.

Ehdollistenkin tuomioiden kohdalla turvapaikkaprosessia voidaan Revon mukaan nopeuttaa, jos tuomion syy ja henkilön käyttäytyminen antavat sille perusteita.

Jos turvapaikanhakija täyttää turvapaikalle asetetut perusteet, turvapaikkaa ei voida evätä edes törkeän rikoksen kohdalla. Laki on kuitenkin ankarampi, jos rikos on tapahtunut ennen Suomeen tuloa, kuten irakilaisen ex-sotilaan kohdalla.

Maahanmuuttovirasto on tiedottanut, että turvapaikkahakemus hylätään automaattisesti, jos on perusteltu syy epäillä tai hakija on varmasti syyllistynyt ennen Suomeen saapumista rikokseen rauhaa vastaan, sotarikokseen tai rikokseen ihmiskuntaa vastaan.

Maahanmuuttovirastolla ei ole tilastoja, kuinka moni turvapaikanhakijaa saa Suomessa vuosittain rikostuomion. Repo sanoo, että Maahanmuuttovirastossa turvapaikanhakijoiden taustoja selvitetään kuitenkin jatkuvasti. Tarkkana ollaan oltu erityisesti silloin, kun turvapaikanhakija on tullut esimerkiksi Tšetšenian tai Irakin sotatoimialueelta.

– Tutkimme voisivatko sodan tapahtumat olla syinä, minkä takia häntä vainotaan. Turvapaikanhakijoina on ollut muun muassa ihmisiä Saddam Husseinin henkivartijakaartista.

– Sodankäynnissä kuolee kuitenkin aina ihmisiä. Se ei tarkoita, että olisi välttämättä syyllistynyt sotarikokseen. Asia on eri, jos joku tunnustaa, että on osallistunut taisteluun ja teloittanut esimerkiksi vastapuolen vankeja.

Irakilaisen miehen saama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu