Puheenaihe

Espoo saa sivustatukea kolmelta professorilta − Keskustelu kuohahti rahoitusjohtajan kaksoisroolista it-yhtiön hallituksessa

Espoon rahoitusjohtaja Ari Konttaksen kasoisroolista on keskusteltu kaupungin virkamiehenä ja it-yhtiön hallituksen jäsenenä.

Espoon kaupunki on saanut kolmelta professorilta lausunnon viranhaltijoiden kaksoisroolista, josta on keskusteltu viime aikoina.

Lausunto pyydettiin, kun julkisuuteen nousi keskustelu rahoitusjohtaja Ari Konttaksen (kok.) roolista kaupungin virkamiehenä ja samalla Kuntien Tiera -yhtiön hallituksen jäsenenä.

Tämän tyyppisissä tapauksissa vaarana pelätään olevan, että sama henkilö on päättämässä palveluiden myynnistä ja ostamisesta.

Espoo on hankkinut Tieralta 7-8 miljoonilla eurolla it-järjestelmää, jota ei ole saatu käyttöön. Espoo on Tieran suurin omistaja.

Espoo selvitti jo noin vuosi sitten viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden asemaa ja esteellisyysseikkoja kaupungin kokonaan tai osin omistamien yhtiöiden hallituksissa.

Konttaksen hallituspaikka Tierassa nousi esille lokakuussa ja esteellisyyskysymykset samalla. (Länsiväylä 26.10.)

Kuntalakia kiristettiin ja tarkennettiin viime kesänä, ja joidenkin arvioiden mukaan Konttaksen kaksoisrooli Tierassa olisi jopa lainvastainen.

Myös apulaisoikeuskansleri on kysellyt asian perään ja kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on antanut selvityksen.

Espoon kaupunki pyysi vuoden lopussa lisälausuntoa samoilta professoreilta, jotka olivat jo aiemmin tutkailleet Espoon käytäntöjä. Lausuntoa täydennettiin vielä kolmannen professorin näkemyksillä.

Lisälausunnon ovat antaneet yritysoikeuden professori Janne Ruohonen ja yritysjuridiikan professori Veikko Vahtera. Selvityksen tekemiseen osallistui myös hallinto-oikeuden emeritusprofessori Heikki Kulla.

Lausunto on valmistunut ja se on kaupunginhallituksen ensi maanantain listalla tiedoksi saatettuna.

Professorit eivät ota kantaa mihinkään yksittäiseen asiaan kuten Konttaksen kaksoisrooliin, vaan asiaan yleisellä tasolla lain näkökulmasta.

Lausunnossa ei pidetä Espoon käytäntöjä mitenkään poikkeavina eikä tuomittavina.

Espoon on soveliasta ja tarkoituksenmukaista nimittää omistamiensa yhtiöiden hallituksen jäseniksi omia viranhaltijoitaan sekä luottamushenkilöitään, lausunnossa todetaan.

Lainsäädännössä ei säädetä yleisestä kaksoisroolien kiellosta, eikä kaksoisrooli ole lausunnon mukaan sellaisenaan esteellisyysperuste.

Professorit huomauttavat, että esteellisyysarviointi on aina tehtävä tapauskohtaisesti. Jos henkilölle esimerkiksi syntyy usein toistuvia esteellisyystilanteita, kaksoisrooli on ongelmallinen.

Jos viranhaltijan tehtäviin sisältyy säännöllisesti kyseiseen liikesuhteeseen kuuluvat tai siihen liittyvät asiat, ei hänen valitsemisensa kyseisen yhtiön hallitukseen ole aiheellista, professorit suosittelevat.

Lausunnossa pidetään keskustelua kaksoisrooleista usein yksipuolisena.

"Kaikki kaksoisroolit ovat julkisuudessa tapana ikään kuin niputtaa yhteen ja jopa todeta niiden olevan aina yhtä haitallisia tai vähintäänkin epätarkoituksenmukaisia – tai peräti lainvastaisia."

Kaupungin velvollisuus on omistajaohjauksen avulla huolehtia oman ja kuntalaistensa edun toteutumisesta kestävällä ja vastuullisella tavalla kaikissa omistamissaan yhtiöissä, lausunnossa tähdennetään.

Espoon kaupunginhallitus on päättänyt, että Kuntien Tieran it-hankinta-asia selvitetään perusteellisesti ensi kesään mennessä.

Kaupunginhallitus keskustelee varmasti vielä syvällisesti kaupungin omistajaohjauksesta kokouksessaan maanantaina 14.1. 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu