Puheenaihe

Nyt se on varmaa: Piraattien, Feministien, Liberaalien ja Eläinoikeuspuolueen vaaliliitto toteutuu – "Yksi yhteinen teema"

Jussi Vehkasalo

Liberaalipuolue vahvisti maanantaina, että se muodostaa kevään eduskuntavaaleissa Helsingissä vaaliliiton Eläinoikeuspuolueen, Feministisen puolueen ja Piraattipuolueen kanssa.

Liberaalien tavoitteena on saada vähintään yksi puolueen ehdokas kansanedustajaksi. Vaaliliitosta päätti Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestö.

Myös feministit tiedottivat vaaliliiton toteutumisesta maanantaina. Puolueen hallitus vahvisti omalta osaltaan vaaliliittoon osallistumisen kokouksessaan jo viime viikolla. Feministien tavoitteena on niin ikään ainakin yhden edokkaan läpimeno.

Uuden vaaliliiton kolme puoluetta saivat viime kuntavaaleissa Helsingissä yli 10000 ääntä. Puolueet laskevat, että kansanedustajan paikkaan tarvitaan Helsingissä noin 13000 ääntä, joten ehdokkaan varmistuminen vaatisi pientä kannatuksen nousua.

Puolueita yhdistää niiden nuori ikä. Liberaalipuolue osallistuu nyt esimerkiksi ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleihin puolueen rekisteröinnin jälkeen. 

Feministisen puolueen mukaan vaaliliitto ei sido puolueita tekemään yhteistyötä poliittisten sisältöjen suhteen. Kaikkien puolueiden vaaliohjelmia yhdistää kuitenkin yhdenvertaisuuden edistäminen. 

– Meille yhdenvertaisuus on vaalien kärkiteema. Vaadimme siksi myös kaikkia vaaliliiton puolueita sitoutumaan siihen, että keneltäkään vaaliliiton ehdokkaalta ei hyväksytä seksististä, rasistista tai muuta syrjinnäksi tai häirinnäksi luettavaa käytöstä, linjaa Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro tiedotteessa. 

Liberaalipuolueen tärkeimpänä poliittisena tavoitteina on puolustaa yksilön- ja elinkeinonvapauksia ja edistää avoimuuteen ja tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa päätöksentekoa.

Liberaalipuolueen solmima vaaliliitto on saanut myös arvostelua, ja puolue perustelee sitä raa'alla vaalimatematiikalla.

–  Nykyinen vaalijärjestelmä tukee suhteettomasti suuria puolueita, joten vaaliliittojen solmiminen on läpipääsyn kannalta keskeistä etenkin vanhoja puolueita haastaville uusille liikkeille. Vaaliliiton puolueet eivät tee sisällöllistä yhteistyötä poliittisen ohjelman tai tavoitteiden osalta, todetaan Tuomas Jaanun nimiin merkityssä Liberaalipuolueen tiedotteessa. 

Liberaalipuolueella on tällä hetkellä yksi kunnanvaltuutettu Espoossa ja kaksi varavaltuutettua Helsingissä
Feministinen puolue sai Helsingissä viime kuntavaaleissa ensimmäisen valtuutetun, kun Katju Aro menestyi vaaleissa.

Myös Piraattipuolue sai edustajan Helsingin valtuutoon, kun puolueen näkyvimpiin kasvoihin kuuluva Petrus Pennanen nousi valtuutetuksi viime kuntavaaleissa.

Eläinoikeuspuolueesta kärkiehdokkaina kisaan lähtevät puolueen puheenjohtaja Santeri  Pienimäki ja eläinlääkäri Jonna Railio.

– Lähdemme vakavissamme tavoittelemaan kansanedustajan paikkaa Helsingissä. Uskomme, että tämä tuo myös julkisuutta eläinpolitiikalle ja edesauttaa Eläinoikeuspuolueen teemoja menemään läpi entistä useammassa kanavassa, linjaa Santeri Pienimäki.

Edit klo 12.23: Lisätty Eläinoikeuspuolueen ehdokkaat ja kommentti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu