Puheenaihe

Video: Näin seuraat maanantain täydellistä kuunpimennystä – "superverisusikuun" dramaattisin vaihe kestää 62 minuuttia

Ensi viikolla on syytä nostaa katse taivaalle. Täysin pimentynyt Kuu näyttää ruskeanpunertavalta. Seuraavan kerran täydellinen kuunpimennys näkyy Suomessa vuonna 2025.

Kuunpimennyksessä Kuu näyttää muuttuvan verenpunaiseksi.

Kuvakaappaus MTV:n videolta

Maanantai-aamuna 21. tammikuuta Suomessa voi nähdä täydellisen kuunpimennyksen eli verikuun. Yhdysvalloissa tammikuun täysikuuta kutsutaan susikuuksi, joten maailmalla tätä kuunpimennystä kutsutaan "superverisusikuuksi". 

– Kyseessä on kuitenkin tavallinen täydellinen kuunpimennys, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo.

Dramaattisin vaihe kuunpimennyksessä kestää reilun tunnin.

Täydellinen pimennys alkaa klo 6.41, jolloin Kuu on kulkenut kokonaan Maan täysvarjoon. Täysin pimentynyt Kuu näyttää ruskeanpunertavalta.

Täysin pimentynyt Kuu näyttää ruskeanpunertavalta."

Syvin hetki koetaan kello 7.12. Täydellinen pimennys päättyy klo 7.43, kun Kuu lipuu jälleen Maan puolivarjoon.

Koko pimennys on ohi kello 9.48. Kuu laskee Helsingissä kello 9.13 ja ainoastaan lopun puolivarjopimennyksen viimeiset vaiheet jäävät näkemättä. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että Pohjois-Suomessa pimennys on kokonainen.

 

 

Kuunpimennykset tapahtuvat aina täydenkuun aikaan, kun Kuu on Maata kiertävällä radallaan vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko. Kuu pimenee, kun se kulkee radallaan Maan varjoon ja Aurinko kätkeytyy Kuusta katsottuna hetkeksi Maan taakse.

Seuraava täydellinen kuunpimennys voidaan nähdä Suomessa 2025.

Pimennyksen seuraaminen onnistuu paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Toisin kuin auringonpimennyksen tapauksessa, kuunpimennyksen seuraaminen on yhtä turvallista kuin minkä tahansa kuutamon katselu.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tähtitieteilijä-Matias on työskennellyt 7 vuotta pysäköinninvalvojana – näin hän ajattelee kohutusta aktiivimallista29.12.2017 12.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu