Puheenaihe

Viis halkeamista julkisivussa – valittiin vuoden betonirakenteeksi!

Amos Rexin pääsuunnittelija Asmo Jaaksi Lasipalatsinaukion kumpareilla.

Aapo Siippainen

Mediassa taivasteltiin avajaisten kynnyksellä elokuussa Amos Rexin kumpareiden halkeilua. Se ei estänyt uuden taidemuseon valintaa vuoden 2018 Betonirakenteeksi.

Amos Rex palkittiin taitavasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta rakennuttamisesta ja toteutuksesta. Perustelujen mukaan kohde on oivallinen esimerkki betonin käytöstä. Museokokonaisuuden muunneltavat sisätilat sekä erityisesti vaativat maanalaiset rakenteet ja maanpäälliset kupolirakenteet korostavat betonin tarjoamia mahdollisuuksia.

Helsingin Uutisten haastattelemat asiantuntijat pitävät kupolien halkeamia luonnollisena, vain esteettisenä haittana.

Palkintoraati kiittää suunnitteluun ja toteutukseen osallistuneita lukuisia tahoja yhteistyöstä, jolla saatiin aikaan rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja taitavilla detaljeilla varustettu kiinnostava arkkitehtoninen kokonaisuus. Sen katsotaan luovan uutta vuorovaikutteista, elävää kohtaamisten ja tapahtumien julkista kaupunkitilaa ja -kulttuuria. Amos Rexin suunnitteli JKMM Arkkitehdit Oy.

Rakentamista edelsivät huolellista suunnittelua vaativat purku-, tuenta- ja louhintatyöt. Erikoiseen työhön liittyi vielä sekin, että Lasipalatsinaukion keskellä oleva suojeltu savupiippu jätettiin paikalleen ja sen alapuolella ollut maanalainen lämpökeskus purettiin.

Piippu seisoi työn aikana terästukien varassa ja sen alta louhittiin runsaasti pois vanhoja rakenteita ja kalliota. Suojeltuun savupiippuun on nyt sijoitettu museon raitisilman sisäänotto- ja jäteilman ulospuhallusreitti sekä poistumistie.

Paikalla valetut kupoliholvit mahdollistavat maan alle laajat pilarittomat tilat näyttelyiden toteutukseen. Kupolien jännevälit ovat pisimmillään 32 metriä. Kupolien betonirakenteissa on hyödynnetty materiaalin maksimaalista puristuslujuutta ja betoniteknologiaa. Vinojen pintojen betonointi on ollut erittäin vaativaa.

Lasipalatsinaukion kummut päällystettiin arkkitehdin paikalle suunnittelemilla apilanlehden muotoisilla ja pyöreillä betonikivillä. Vaativa ja mittatarkka yli 2000 neliön kiveyksen asennus- ja saumaustyö on raadin mielestä tehty erityisellä tarkkuudella ja huolellisuudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Amos Rex hakee nyt nuoria tekijöitä12.12.2018 06.42
HS: Amos Rexin huima startti – taidemuseotulokas ylsi kansainväliselle Top 10 -listalle 6.12.2018 13.57

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu