Puheenaihe

Veronmaksajien edunvalvoja jyrähti uudistuksesta – "Nyt yritetään säästää väärästä paikasta"

Sähköisen veroilmoituksen teosta on tehtävä houkuttelevaa ilman, että hankaloitetaan kohtuuttomasti paperisen ilmoituksen jättämistä, toteaa Veromaksajain Keskusliitto.

Arkistokuva

Suomessa on Veronmaksajain Keskusliiton arvion mukaan ainakin kymmeniä tuhansia suomalaisia, jotka eivät voi tai halua asioida verottajan kanssa pelkästään sähköisesti. Siksi ei ole reilua, mikäli veroilmoitus on mahdollisuus tehdä vain sähköisesti, jyrähtää liitto. 

– Kansalaisten pakko-ohjaaminen sähköiseen asiointiin asettaa heidät eriarvoiseen asemaan, sanoo Veronmaksajien lakiasiain johtaja Vesa Korpela.

Tulevana keväänä verohallinto ei aio enää lähettää kansalaisille veroilmoituksen palautuskuorta eikä palautettavaa lomaketta. Paperilla ilmoittavat kansalaiset joutuvat näin itse hankkimaan lomakkeet, kirjekuoren ja maksamaan postimaksun.

– Paperilla ilmoittamista ollaan tekemässä kohtuuttoman vaikeaksi aiempaan verrattuna, kommentoi Korpela.

Verohallinto on luvannut lähettää tarvittavat lomakkeet pyyntöä vastaan postitse, mutta pyyntöäkään ei saa läpi, jos hallinnon puhelinlinjat tukkeutuvat. Näin tapahtui jo tammikuun alun palveluruuhkassa.

Liitto on saanut jäseniltään lukuisia viestejä, joissa nämä pelkäävät jäävänsä kokonaan veropalvelujen ulkopuolelle.

Korpela ei näe uudelle menettelylle edes taloudellisia perusteita.

– Nyt yritetään säästää väärästä paikasta. Kuorien lähettämättä jättäminen tulee vaatimaan tuhansia turhia selvittelyjä, kun ilmoituksia lähetellään yksitellen, ne katoavat tai jäävät kokonaan postittamatta, pohtii Korpela.

Veronmaksajain Keskusliiton mielestä väistämätöntä kehitystä kohti sähköistä verotusmenettelyä tulee tukea ainakin muutaman vuoden siirtymäajalla. Sähköisestä ilmoittamisesta pitää tehdä houkuttelevaa ilman että hankaloitetaan kohtuuttomasti paperilla asiointia.

– Kaikki kansalaiset ovat verohallinnon asiakkaita, mutta sähköiset viranomaispalvelut saavuttavat vain nettiyhteyden päässä olevat. Olisi reilua jatkaa toistaiseksi vanhaa tapaa ja pistää palautuskuori esitäytetyn veroilmoituksen mukaan, Korpela ehdottaa.

Kyse ei ole vain iäkkäistä tai pienillä paikkakunnilla asuvista yksityishenkilöistä. Esimerkiksi monet kuolinpesät voivat ilmoittaa tulonsa tällä hetkellä vain paperilomakkeella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoolainen mies jätti vuosien 2014 ja 2015 veroilmoitukset täyttämättä – oikeus langetti 70 päivää vankeutta8.11.2018 09.59
Älä unohda tätä veroilmoituksessa – voit menettää tonneja6.4.2017 12.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu